Novice

Delam po avtorski pogodbi, ali mi teče pokojninska doba?

Skoraj deset let delam prek avtorske pogodbe. To je moj edini vir dohodka, piše bralec, ki ga zanima, kako se mu obračunavata delovna in pokojninska doba od tovrstne oblike dela.

Delam po avtorski pogodbi, ali mi teče pokojninska doba?

Vprašanje bralca


Skoraj desetletje delam prek avtorske pogodbe, ki je moj edini vir dohodka. Spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju so v način obračunavanja avtorskih honorarjev prinesle kar nekaj sprememb, tudi na področju vštevanja avtorskih honorarjev v delovno oziroma pokojninsko dobo.

Pred dnevi sem prejel izpis zavarovanja za preteklo obdobje. Ugotovil sem, da se mi v pokojninsko dobo ni štelo delo prek avtorske pogodbe od 1. 1. 2014 do 30. 9. 2014. V tem obdobju sem sam plačeval 15,5 odstotka od bruto prejemka in naročnik še dodatnih 8,85 odstotka. Moj honorar je bil višji od minimalne plače. V tem obdobju nisem bil zaposlen za polni delovni čas in nisem imel kakšne druge pogodbe, prek katere bi delal.

Zanima me, zakaj se mi omenjeno obdobje iz leta 2014 ni štelo v pokojninsko dobo? Na koga se lahko obrnem za razjasnitev problema? Prosim tudi za razjasnitev razlike med pokojninsko in delovno dobo.

Bralec

 

Kakšen je odgovor? Več si lahko preberete tukaj.