Novice

Decembra trgovine ob nedeljah ostajajo zaprte

Proti je glasovalo 15 članov odbora, nihče ni bil za. Po njihovem mnenju bi širitev izjem lahko vodila v morebitno neustavnost.

Decembra trgovine ob nedeljah ostajajo zaprte

Odbor državnega zbora za gospodarstvo je zavrnil predlog novele zakona o trgovini, s katerim poslanska skupina nepovezanih poslancev predlaga dodatne izjeme od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Proti je glasovalo 15 članov odbora, nihče ni bil za. Po njihovem mnenju bi širitev izjem lahko vodila v morebitno neustavnost.

Po lanskem sprejetju novele zakona o trgovini, s katero trgovine ob nedeljah in praznikih ne smejo obratovati, so danes poslanci že tretjič v kratkem časovnem obdobju posegli v zakon o trgovini, ki ureja obratovalni čas prodajaln.


Predlagane spremembe

Po predlogu poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki jo vodi Branislav Rajić, bi po novem lahko prodajalci imeli vse leto ob nedeljah in praznikih poleg prodajaln na bencinskih servisih, mejnih prehodih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, na letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah odprte tudi prodajalne v hotelih, kampih in turističnoinformacijskih centrih ter prodajalne ob pokopališčih.

Razen tega bi spremenjeni zakon družinskim prodajalnam dovoljeval, da bi lahko delo ob nedeljah in dela prostih dneh poleg nosilca trgovinske dejavnosti oziroma njegovih zastopnikov, dijakov in študentov opravljali tudi družinski člani.

Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke pod vodstvom Zmaga Jelinčiča pa je v vloženem amandmaju med drugim predlagala, da bi se trgovcem omogočilo, da bi skladno s svojo poslovno odločitvijo lahko določili obratovalni čas prodajaln za vse nedelje v decembru.

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024