Novice

Cinkarna Celje z višjimi prihodki zaradi odsotnosti kitajskih tekmecev

Cinkarna Celje je v prvem četrtletju ob odsotnosti kitajskih tekmecev ustvarila 47,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 10 odstotkov nad načrti. Čisti dobiček je upadel za 12 odstotkov na 6,89 milijona evrov. Konec četrtletja so se začele razmere slabšati.

Cinkarna Celje z višjimi prihodki zaradi odsotnosti kitajskih tekmecev

Odsotnost kitajskih proizvajalcev titanovega dioksida na evropskem trgu je v začetku leta povečala povpraševanje po pigmentu Cinkarne Celje. Poglabljanje epidemije novega koronavirusa in splošne panike v Evropi proti koncu marca pa sta sprožila proces kopičenja zalog pigmenta pri kupcih, je Cinkarna Celje danes sporočila prek spletnih straneh Ljubljanske borze.

Generalni direktor družbe Tomaž Benčina je v četrtletnem poročilu opozoril, da so se razmere ob koncu prvega četrtletja začele slabšati, predvsem zaradi občutnega padca naročil iz Italije, Španije, Francije in Turčije, piše STA.

Družba je v prvih treh mesecih v osnovna sredstva investirala 3,4 milijona evrov, kar je 122 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 31 odstotkov manj, kot je bilo načrtovano. Investicijske aktivnosti so bile usmerjene predvsem v nadaljevanje posodobitve, intenzifikacije, dviga energetske učinkovitosti in zagotovitve okoljske sprejemljivosti proizvodnje pigmenta titanovega dioksida.

Navedli so tudi, da so v prvem četrtletju prodali 11 odstotkov več pigmenta kot v lanskem primerjalnem obdobju, vendar pa so njihove povprečne prodajne cene od konca marca lani nižje za tri odstotke.

 

Več si lahko preberete tukaj.