Novice

Cene nepremičnin v Ljubljani spet podirajo rekorde

Cene rabljenih stanovanj so se po treh mesecih "zatišja" junija v Ljubljani spet približale rekordnim vrednostim. V nekaterih predelih prestolnice so rekordi tudi padli. V povprečju so kupci v Ljubljani za kvadratni meter rabljenega stanovanja odšteli 3.515 evrov, kar je le 100 evrov manj od rekordnih februarskih cen.

Cene nepremičnin v Ljubljani spet podirajo rekorde

Čeprav cene nepremičnin na večini najrazvitejših trgov po svetu že nekaj mesecev vsaj stagnirajo, ponekod celo padajo, je v Ljubljani očitno prav nasprotno. "Obdobje rasti se končuje v večini zahodnih držav, v nekaterih imajo že kar precejšnje padce cen. V ZDA se cene obračajo navzdol, saj so se jim hipotekarne obresti od začetka leta podvojile. Tako so se nekateri preveč zadolženi lastniki nepremičnin že začeli seliti v cenejše nepremičnine, saj ne zmorejo več plačevati obrokov kredita," pravi nepremičninski agent Stane Petavs in poudarja, da so se v Evropi obresti šele začele zviševati, zato zadolževanje še ni tako drago.

"Med državami, kjer se nepremičninski trg najhitreje ohlaja, je Nemčija, kar je delno povezano tudi z velikim strahom Nemcev pred recesijo in pomanjkanjem plina. Zanimivo, da je najbolj padlo povpraševanje po luksuznih nepremičninah v največjih nemških mestih," pojasnjuje Petavs in dodaja, da so tudi v ZDA zdaj najbolj krhke cene luksuznih nepremičnin, ki so bile očitno kupljene z največ posojili, s čimer so toliko bolj občutljive na višje obresti.

Medtem na Južni strani Alp ...

Prve analize opravljenih poslov z rabljenimi stanovanji, ki so zabeležene v Evidenci trga nepremičnin, kažejo, da so junijske cene rabljenih stanovanj v Ljubljani dosegle druge najvišje ravni v zadnjih letih. Za več denarja so stanovanja lastnike menjala samo februarja letos. Novi lastniki so tako v povprečju za rabljeno stanovanje odšteli 3.515 evrov, najdražje so bile nepremičnine v centru prestolnice. Rekordno visoke vsote so za svoja stanovanja iztržili lastniki izza Bežigrada in iz Moste-Polje.

V nadaljevanju članka vam bomo predstavili najdražja stanovanja, katerih prodaje so bile vpisane v Evidenco trga nepremičnin junija letos, ter gibanje cen za kvadratni meter prodanih rabljenih in novozgrajenih stanovanj po posameznih katastrskih območjih v Ljubljani od januarja 2020 do junija 2022.

Zakaj samo Ljubljana?

V članku smo analizirali prodajo novih in rabljenih stanovanj zgolj v Ljubljani. Razlog za to se skriva predvsem v številu poslov, saj je nepremičninski trg najbolj dejaven prav v prestolnici. Za statistično analizo poslov in cen nepremičnin mora biti na voljo dovolj velik vzorec, da so podatki še vedno relevantni.

Junijski rekordi za najdražji kvadratni meter – 6.500 evrov za kvadratni meter

Najvišje cene za kvadratni meter skoraj vedno dosegajo majhna stanovanja, predvsem garsonjere in enosobna stanovanja. Tudi junija je rekord za najdražji kvadratni meter pripadel majhnemu stanovanju, kupec je za 25 kvadratnih metrov veliko nepremičnino na Pegamovi ulici 12 odštel 162.500 evrov oziroma 6.500 evrov za kvadratni meter. Na Vojkovi cesti 73 je neznana oseba kupila 28 kvadratnih metrov veliko rabljeno stanovanje za 5.535 evrov na kvadratni meter. Celotna kupnina je torej znašala 155 tisoč evrov.

Junijski rekordi za najdražja stanovanja – 850 tisoč evrov za 299 kvadratnih metrov

Rekord za najvišjo zabeležena transakcija z rabljenimi stanovanji je pripadel neznanemu kupcu, ki je za 299 kvadratnih metrov veliko nepremičnino na Gorkičevi ulici 7 odštel 850 tisoč evrov. Za 600 tisoč evrov oziroma slabe tri evrske tisočake za kvadratni meter je neznana oseba kupila 205 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Hacquetovi ulici 8.

Povprečne cene stanovanj v Ljubljani po posameznih katastrskih območjih si lahko ogledate tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024