Novice

[Bizi lestvice] To so vinske kleti in vinarji, ki ustvarijo milijonske prihodke

[Bizi lestvice] September, mesec trgatev je skoraj za nami. Nekateri vinogradniki so letošnjo letino že spravili pod streho, pri nekaterih trgatve še potekajo.

[Bizi lestvice] To so vinske kleti in vinarji, ki ustvarijo milijonske prihodke

Pogledali smo, koliko prihodkov so ustvarili v lanskem letu ter leto prej.

Kljub temu, da so medijsko izpostavljeni manjši, družinski pridelovalci vina iz npr. Goriških Brd, Štajerske ali drugih vinorodnih okolišev, so na vrhu lestvice prihodkov predvsem podjetja oz. kleti, ki vsako leto napolnijo in prodajo več milijonov steklenic.

Pri pripravi lestvic smo izhajali iz SKD klasifikacije Proizvodnja vina iz grozdja (11.020), Vinogradništvo (01.210) in Pridelava mošta in neustekleničenega vina (11.040).

Prvih 10 na lestvici je skupaj v 2019 ustvarilo skoraj 70 mio. evrov prihodkov, kar je milijon manj kot v letu 2018. In katere vinske kleti so na vrhu lestvice? Največ prihodkov je ustvarila Klet Brda, in sicer kar 15 mio. evrov, sledijo Radgonske Gorice s 13 mio. evrov prihodkov in Puklavec Family Wines z 11 mio. evrov prihodkov iz poslovanja v letu 2018. Preglejte tudi ostale na lestvici.

 

Kaj pa dobički oz. izguba?

Lestvica dobička oz. izgube je malenkost drugačna. Največ dobička so ustvarile Radgonske Gorice, in sicer več kot 1 mio. evrov, prav tako so več kot milijon evrov presegli v podjetju VINAKOPER. Sledita Klet Brda in Ptujska klet. Oglejte si še druge vinarje oz. vinske kleti na lestvici.

 

 

Preberite še: