Bizi svetuje

Kako učinkovito delati od doma?

Veliko ljudi je zaradi epidemije delalo ali še dela od doma. A čeprav se ta ideja marsikomu zdi sanjska, pa delo v domačem okolju ni tako preprosto. Potrebni sta dobra organizacija in disciplina.

Kako učinkovito delati od doma?

Delo od doma potrebuje dobro organizacijo za dosego enake učinkovitosti, saj je v domačem okolju več dejavnikov, ki lahko zmotijo vašo osredotočenost na delo. To pa lahko privede do tega, da delate celo dlje časa kot bi v službi.

Kako torej delati od doma, da boste zadovoljni vi in vaš delodajalec?

  • Držite se običajnega delovnika. Verjetno bo lažje, če se tudi doma dela lotite ob isti uri kot v službi, kar pomeni, da lahko spite dlje, saj se vam ni treba urejati in voziti na delovno mesto.
  • Držite se svoje običajne jutranje rutine. Še vedno pa je pomembno, da si zjutraj pred delom umijete zobe, pojeste zajtrk, spijete kavo in pripravite kosilo, če je to nekaj, kar počnete tudi sicer.
  • Uredite si svoj (delovni) prostor. Razmislite, kateri kotiček bo tiste dni, ko boste delali od doma, vaš delovni. Na njem si (morda že dan prej) pripravite vse potrebno: računalnik, zapiske, podstavek za kavo.
  • Naredite načrt dela. Zjutraj določite, kaj je najpomembnejše v tistem dnevu, in to naredite najprej. Razmislite, ob kateri uri si v službi vzamete odmor za kavo, in enako storite tudi doma, če to potrebujete, vendar ga ne podaljšajte preveč, saj se vam bo delo precej zavleklo. Enako velja za odmor za kosilo.
  • Ne pozabite na gibanje. Ne zasedite se, temveč poskušajte večkrat vstati in se sprehoditi po stanovanju ali hiši. Odpravite se celo na kratek sprehod, če potrebujete svež zrak. Te krajše in majhne aktivnosti bodo pomagale, da se boste lažje lotili naslednjega izziva.
  • Pižama je za spanje, ne za delo. Nekateri tudi za delo od doma priporočajo "delovna" oblačila, torej neko mero urejenosti, a če vam je bolj udobno v trenirki, bo ta veliko boljša izbira. Močno pa odsvetujejo delo v pižami, saj je ta namenjena spanju in se lahko v njej počutite nemotivirano, leno in celo zaspano.
  • Omejite morebitne motnje. Razmislite, kaj bi lahko zmotilo vaš delovni tok, in že prej poskrbite za to, da bo ostal nemoten. Hišnim ljubljenčkom, otrokom in partnerju postavite meje, pojasnite jim, da morate ostati osredotočeni in da potrebujete mir. Ljubljenčke že prej zamotite z igro, da bodo v času vašega dela zaspali.
  • Ne delajte pred televizorjem. Ena od večjih motenj je vsekakor prižgan televizor, ki lahko precej zmoti vaš delovni proces. Če ga potrebujete zgolj iz navade in vam je všeč manjši hrup v ozadju, se izogibajte vsaj temu, da bi nanj pogledovali.
  • Izogibajte se družbenim omrežjem. Če vaše delo ne vključuje dela z družbenimi omrežji, se jim v delovnem času izogibajte, saj vas lahko hitro potegnejo v svoj vrtinec.

 

Po končanem delu pospravite svoj delovni kotiček, če nimate ločene pisarne, da bo lepo urejen počakal na naslednji delovni dan od doma.

Več preberite na Siol.net.