Novice

Vse težje je dobiti kolo, čeprav so cene višje. Kje so razlogi?

Velika rast povpraševanja je marsikomu otežila nakup kolesa.

Vse težje je dobiti kolo, čeprav so cene višje. Kje so razlogi?

Velika rast povpraševanja je marsikomu otežila nakup kolesa. Čeprav so se cene dvignile, je povpraševanje rekordno, na drugi strani pa težavo predstavljajo dobavni roki. Cene so se v povprečju dvignile za deset odstotkov.

Ob klicu v marsikatero prodajalno koles v prestolnici je odgovor podoben. "Pridite hitro, nekaj jih še imamo." Ali pa: "Jih imamo, ampak hitro gredo." Prodaja koles je v času epidemije močno poskočila in poskrbela za pomanjkanje ponudbe. Na drugi strani imajo številni dobavitelji težave in jim ne uspe izpolniti vseh naročil.

V Sloveniji so najbolj priljubljena gorska in cestna kolesa, veliko rast pa doživljajo električna kolesa. "Če bi zdaj kdorkoli ponudil tisoč koles, bi jih vsi prodajalci takoj vzeli," razlaga direktor kolesarske trgovine Velo Grega Tekavec. Dodaja, da so kolesarske trgovine zdaj dobile novo zalogo, čez mesec ali dva pa se bo znova poznala luknja.

 

Nenormalna rast

"Rast je nenormalna oziroma nadpovprečna. Je pa na drugi strani težava, da dobave zamujajo, ob tem so stroški prevoza veliko višji. Proizvajalci ne dohajajo povpraševanja. Največja težava so komponente Shimana. Njihova dobava ni niti približno dovolj velika, glede na to, koliko je na drugi strani povpraševanja," dodaja Tekavec.
Več zanimanja strogo zaradi epidemije

Povpraševanje po kolesih je v zadnjem letu poskočilo za približno od 20 do 30 odstotkov, Tekavec pa meni, da je podobno tudi pri tekaški obutvi.

"Večje povpraševanje je strogo povezano z epidemijo. Ljudje so več doma, manj potujejo in vsak išče izhod iz hiše. Mislim, da je podobno tudi pri tekaški obutvi. Povedano po domače, ljudje so se začeli več ukvarjati s športom in so se založili z novimi kolesi. Lani je odpadlo veliko dopustov ali pa so bili ti cenejši, kar je odlična priložnost, da obnoviš vozni park," razlaga.

Še bolj kot pri klasičnih kolesih se je zanimanje povečalo pri električnih. "Na tem področju vsako leto podvojimo prodajo," pojasnjuje.

 

Več si lahko preberet tukaj.