Novice

V ljubljanski Šiški gradijo najvišji stanovanjski stavbi v državi

Ob soseski Celovški dvori bo do poletja 2023 dokončana gradnja dveh 21-nadstropnih stanovanjskih stolpnic z 208 stanovanji.

V ljubljanski Šiški gradijo najvišji stanovanjski stavbi v državi

Družba Spektra Invest v lasti poslovneža Izeta Rastoderja in črnogorske družbe Zetagradnja namerava v ljubljanski Šiški ob soseski Celovški dvori do konca maja začeti gradnjo dveh 21-nadstropnih stanovanjskih stolpnic z 208 stanovanji.

Petinosemdesetmetrska objekta, ki naj bi bila dokončana do poletja 2023, bosta najvišji stanovanjski stavbi v državi.

Spektra Invest je gradbeno dovoljenje za stolpnici pridobila septembra 2019, a je morala projekt za nekaj več kot leto in pol ustaviti. Skupina stanovalcev iz Celovških dvorov je namreč novembra 2019 na upravno sodišče vložila tožbo, tako da gradbeno dovoljenje ni moglo postati pravnomočno. Med razlogi za tak korak naj bi bilo predvsem to, da bosta velikanki zmanjšali osončenost stanovanj v omenjeni soseski, ki gledajo proti Celovški cesti.

Kot je pred dnevi poročal časnik Delo, so stanovalci tožbo nedavno umaknili, tako da bo lahko gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno. "Potrjujemo, naš načrt je začeti gradbena dela do konca maja," so pojasnili v družbi Rastoder.

Kdo bo gradil?

Izvajalec gradbenih del še ni izbran, po navedbah družbe Rastoder pa so v fazi pogajanj. Za Delo so medtem podrobneje pojasnili, da je kljub precejšnjemu številu odprtih gradbenih projektov v Sloveniji med gradbinci za izvedbo projekta velik interes.

Kljub omenjenim zapletom in zamudi se prvotni načrti po pojasnilih družbe Rastoder niso spreminjali. V kompleksu je tako načrtovanih 208 stanovanj različnih velikosti, med katerimi pa tudi največje po načrtih ne bo večje od 120 kvadratnih metrov. Kot razlog v družbi navajajo, da kupcem tako ne bo treba plačevati višjih davkov ob nakupu.

V pritličju bodo imeli stanovalci in obiskovalci na voljo različne storitve, to je banko, restavracijo in trgovino z živili. Na strehi pritličnega objekta bo urejen park, kolesa bodo lahko stanovalci hranili v kolesarnicah, do katerih bodo dostopali s posebnim dvigalom za kolesa. Za lepše razglede pa bodo vse fasadne stene v steklu.

 

Več si lahko preberete tukaj.