Novice

V 2021 bodo najbolj iskani zobozdravniki, psihologi, inženirji strojništva, frizerji, fizioterapevti …

Kljub sedanjim razmeram so napovedi za leto 2021 še vedno spodbudne. Za veliko poklicev se predvideva, da bodo potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela.

V 2021 bodo najbolj iskani zobozdravniki, psihologi, inženirji strojništva, frizerji, fizioterapevti …

Poklicni barometer je raziskava Zavoda RS za zaposlovanje, ki napoveduje predvidena razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela za naslednje leto. Vključuje ocene za 177 poklicev.

Rezultati letošnjega Barometra kažejo, da bodo v letu 2021 pri velikem številu poklicev potrebe delodajalcev še vedno presegle ponudbo na trgu dela. To pomeni, da bo kadra primanjkovalo, velja pa, da se je število takih poklicev letos v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo za 16.

Napovedan je primanjkljaj za številne poklice iz zdravstva, gradbeništva, prometa, gostinstva, informacijskih tehnologij, skupine poklicev za neindustrijski način dela itd.

original 5f96f2d703e69_Poklici_v_primanjkljaju.jpg

V primerjavi z lanskim letom je letos med primanjkljaji 16 poklicev manj, v kategoriji ravnovesja 10 poklicev več ter v kategoriji presežkov 6 poklicev več.

original 5f96f29a5bfb3_Poklici_v_ravnovesju.jpg

Med ocenjevanimi poklici, je najbolj opazen zdrs prodajalcev iz primanjkljaja v napovedan presežek. Iz primanjkljaja v ravnovesje je zdrsnilo 19 poklicev, iz ravnovesja v presežek 7 poklicev. Obratno sta iz presežka v ravnovesje napredovala 2 poklica, iz ravnovesja v primanjkljaj pa 4 poklici.

original 5f96f29d5bf1f_Poklici_V_presezku.jpg

Več preberite tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024