Novice

Slovenci dohitevamo Italijane, Hrvati zaostajajo za Romuni in Madžari

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je leta 2022 v Evropi gibal od 41 odstotkov pod povprečjem EU do 161 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu.

Slovenci dohitevamo Italijane, Hrvati zaostajajo za Romuni in Madžari

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je leta 2022 v Evropi gibal od 41 odstotkov pod povprečjem EU do 161 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu. V Sloveniji je bil nekoliko pod povprečjem – znašal je 92 odstotkov povprečja, kar je dve odstotni točki več kot leto prej.

Podatki kažejo na precejšnje razlike med državami članicami EU po višini BDP na prebivalca, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat. Najvišje ravni med 27 opazovanimi državami sta leta 2022 dosegala Luksemburg in Irska, ki sta povprečje EU presegala za 161 in 134 odstotkov.

S precejšnjim zaostankom sledijo Danska (36 odstotkov nad povprečjem), Nizozemska (30 odstotkov nad povprečjem), Avstrija (25 odstotkov nad povprečjem), Belgija (21 odstotkov nad povprečjem), Švedska (19 odstotkov nad povprečjem) in Nemčija (17 odstotkov nad povprečjem).

Več preberite tukaj.