Novice

Cene stanovanjskih nepremičnin lani višje kot leto prej, število prodaj upadlo

Lani so se cene stanovanjskih nepremičnin v letni primerjavi zvišale za 11,3 %. Gre za drugo največjo podražitev v zadnjih letih. Prodanih je bilo za desetino manj stanovanjskih nepremičnin kot leto prej, najizraziteje je upadla prodaja rabljenih stanovanj v Ljubljani.

Cene stanovanjskih nepremičnin lani višje kot leto prej, število prodaj upadlo

Na letni ravni rast cen višja pri rabljenih stanovanjskih nepremičninah

Letna rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila 11,3-odstotna, kar je največ po 2021, ko smo zaznali največje zvišanje cen v zadnjih nekaj letih (15,8 %).

Najizraziteje so se zvišale cene rabljenih stanovanj (za 12,0 %); sledile so podražitve rabljenih družinskih hiš (za 11,9 %), novih stanovanj (za 5,7 %) in novih družinskih hiš (za 2,4 %).

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin na četrtletni ravni nepretrgoma rastejo že tri leta

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin (tj. rabljenih stanovanj in hiš skupaj) so se na četrtletni ravni dvignile za 1,3 %. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 1,9 %, cene rabljenih družinskih hiš pa za 0,2 %.

Rabljena stanovanja so se v tej primerjavi najizraziteje podražila v Mariboru (za 2,7 %), sledile so podražitve v preostali Sloveniji (za 2,5 %). Po drugi strani pa so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani po dveh letih rasti ostale nespremenjene.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin po zvišanjih v dveh zaporednih četrtletjih nižje

Nove stanovanjske nepremičnine (stanovanja in družinske hiše skupaj) so se na četrtletni ravni pocenile (za 2,3 %). Cene novih družinskih hiš so se znižale za 16,0 %, medtem ko so se cene novih stanovanj zvišale za 1,1 %.

Koliko stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih in po kolikšni vrednosti?

Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin je v 2022 znašala okrog 1,6 milijarde EUR, podobno kot leto prej. Skupno je bilo prodanih 12.509 stanovanjskih nepremičnin oz. za približno desetino manj kot v 2021.

Na četrtletni ravni je skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin znašala 361 milijonov EUR, kar je bilo za približno 6 % manj kot četrtletje prej (385 milijonov EUR) in za petino manj kot v zadnjem četrtletju 2021 (454 milijonov EUR). Skupno število prodanih stanovanjskih nepremičnin je znašalo 2.717; to je bilo za približno desetino manj kot četrtletje prej (3.001) in približno četrtino manj kot v istem četrtletju 2021 (3.578).

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin se je zmanjšalo četrto četrtletje zapored. Prodanih je bilo 2.656 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 345 milijonov EUR.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih 61, s skupno vrednostjo prodaje okrog 16 milijonov EUR. To je bilo za okoli 60 % več kot četrtletje prej (10 milijonov EUR) in za tretjino manj kot pred enim letom (24 milijonov EUR).

Več preberite tukaj.