Novice

Skupina Petrol ob polletju prepolovila dobiček

Pandemija koronavirusa je močno zarezala v poslovanje Petrola. Ta je na ravni skupine v prvem polletju ustvaril za 28 odstotkov manj prihodkov od prodaje, ki so dosegli 1,5 milijarde evrov. Čisti dobiček je znašal 20,6 milijona evrov in bil za 49 odstotkov nižji od primerljivega lanskega.

Skupina Petrol ob polletju prepolovila dobiček

Potem ko se je letošnje leto za Petrol začelo skladno z načrti, so se marca s pojavom pandemije poslovne razmere zelo zaostrile. Ukrepi, s katerimi so države za zajezitev pandemije omejevale gibanje tako med državami kot tudi med lokalnimi skupnostmi, so zaradi omejevanja prometa vplivali na znatne padce prodaje proizvodov iz nafte, so današnjo objavo polletnih rezultatov po poročanju STA pospremili v Petrolu.

Skupina je v prvih šestih mesecih ob padcu prodaje proizvodov iz nafte ustvarila 178,8 milijona evrov prilagojenega kosmatega dobička, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je znašal 64,3 milijona evrov oz. 22 odstotkov manj, je pa ta v primerjavi s ključnimi tekmeci v regiji boljši, navaja STA.

Letošnjih poslovnih načrtov ne bodo uresničili

V družbi poudarjajo, da letošnjega poslovnega načrta zaradi pandemije koronavirusa in s tem povzročene gospodarske krize ne bo mogoče uresničiti. Glede na oceno znižanja prodaje v prihodnjih mesecih, ukrepe za racionalizacijo stroškov in prilagajanje obsega investicij bi skupina Petrol letos lahko dosegla EBITDA v višini med 73 in 79 odstotki lani ustvarjenega EBITDA oz. v višini od 77 odstotkov do 84 odstotkov lanskega EBITDA brez enkratnih dogodkov. Petrol je namreč lani iz EBITDA izločil odpravo rezervacij za tožbe in kazni za v letu 2019 končane postopke, ki imajo skupen vpliv v višini 11,1 milijona evrov, še piše STA.

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024