Novice

Premogovnik Velenje pred bankrotom, TEŠ insolventen?

Pri HSE načrtujejo dokapitalizacijo Premogovnika Velenje in dvig odkupne cene premoga. Za Termoelektrarno Šoštanj pa odgovori pri HSE trdijo, da so rešili težave z insolventnostjo.

Premogovnik Velenje pred bankrotom, TEŠ insolventen?

Termoelektrarna Šoštanj nima več težav z insolventnostjo, so za Delo zatrdili pri Holdingu slovenske elektrarne (HSE). Večje težave z likvidnostjo pa ima Premogovnik Velenje, zato v HSE napovedujejo dokapitalizacijo podjetja, nameravajo pa tudi dvigniti ceno premoga.

In zakaj se je premogovnik znašel na robu finančnega prepada? "Zaradi poslovanja z izgubami, tudi kot posledica oslabitve sredstev v preteklih letih, zaradi neizpolnitve proizvodnih planov, negotovih in zahtevnih razmer na nabavnih trgih ter omejene maksimalne dolgoročne prodajne cene za premog je izpostavljenost tveganju insolventnosti močno prisotna," je razvidno iz letnega poročila HSE.

TEŠ pa naj bi po pričakovanjih HSE letošnje poslovno leto končal s pozitivno ničlo. Sicer je TEŠ lani prvič po osmih letih posloval z dobičkom, vendar je velik vpliv na poslovne rezultate imela poravnava z ameriškim podjetjem General Electric. Ta je na račun TEŠ tako nakazal 261 milijonov evrov, kar je več, kot je podjetje ustvarilo iz prodaje električne energije (223,3 milijona evrov).

Več si lahko preberete tukaj.