Novice

Na Prevaljah bodo s stomilijonsko naložbo zaposlili 300 delavcev

Predvidoma spomladi 2022 naj bi na Prevaljah zagnali proizvodnjo litij-ionskih celic. Naložba je vredna okoli sto milijonov evrov.

Na Prevaljah bodo s stomilijonsko naložbo zaposlili 300 delavcev

Po skoraj dveh letih od prvih napovedi je direktor družbe Tab Mežica Bogomir Auprih napovedal, da bodo v okviru podjetja Tab-Haidi, ki so ga ustanovili z azijskim partnerjem, predvidoma spomladi 2022 na Prevaljah zagnali proizvodnjo litij-ionskih celic. Naložba je vredna okoli sto milijonov evrov, za zdaj predvideva 300 zaposlenih.

"Mi stopamo na vlak zelenega prehoda s proizvodnjo litij-ionovih celic, diverzificiramo svoje poslovanje s svinca na to novo, moderno področje," je na ponedeljkovi spletni novinarski konferenci povedal direktor mežiške Tovarne akumulatorskih baterij (Tab) Bogomir Auprih.

To bo po njegovih besedah prva proizvodnja litij-ionskih celic v Sloveniji. Načrtujejo manjšo tovarno s proizvodno zmogljivostjo 500 megavatnih ur, medtem ko v Evropi trenutno nastaja okoli 40 podobnih, tudi večjih tovarn. "Trg je v nastajanju, se razvija," je dejal Auprih.

 

Proizvodnja v Lekovi hali, kjer so nameravali proizvajati antibiotike

Na Prevaljah bodo proizvodnjo vzpostavili v na novo zgrajeni, a še ne uporabljeni hali, ki so jo kupili od Leka oziroma Novartisa. Z Novartisom, ki bo po napovedih v letu 2022 na Prevaljah dokončno ukinil proizvodnjo antibiotikov, pa so se v Tabu dogovorili, da bodo do konca marca prihodnje leto prevzeli tudi skupno 95 delavcev.

"Danes je bil podpisan dogovor s podjetjem Tab-Haidi o nakupu nove stavbe in zaposlitvenih možnosti do 95 Novartisovih zaposlenih," so za STA danes pisno pojasnili v Leku in dodali, da načrtujejo postopno prenehanje proizvodnje antibiotikov na Prevaljah marca 2022. Izkupička od prodaje nepremičnine ne razkrivajo, prav tako ne v Tabu, kjer poudarjajo, da dogovor zajema tako nakup nepremičnine kot prezaposlitev delavcev.

Skupno bo podjetje Tab-Haidi ob koncu prve, zdaj predvidene faze zaposlovalo okoli 300 delavcev, je pa Auprih že napovedal možnost nadaljnje širitve na Prevaljah, mogoče lokacije širitve pa so tudi v Makedoniji, kjer Tab že ima proizvodnjo baterij iz svinca, ali v Italiji in Španiji.

 

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024