Novice

Kakšne spremembe pri oddajanju sob prek Airbnbja prinaša novi zakon

Gospodarsko ministrstvo je v javno razpravo podalo osnutek predloga novega zakona o gostinstvu

Kakšne spremembe pri oddajanju sob prek Airbnbja prinaša novi zakon

Gospodarsko ministrstvo je v javno razpravo podalo osnutek predloga novega zakona o gostinstvu. Spremembe rabimo zlasti zaradi trendov razvoja na področju nastanitvenih obratov - v zadnjih letih je denimo razmah doživelo oddajanje hiš in stanovanj prek platform, kot so Airbnb ali glamping, in druge oblike bivanja v naravi.

Kot pomanjkljivost dosedanjega zakona so se izkazale preostro definirane vrste gostinskih obratov na zakonski ravni, med drugim v obrazložitvi osnutka, ki je bil na spletnih straneh E-uprava objavljen konec prejšnjega tedna, navaja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Težava je tako nastala s pojavom novih vrst gostinskih, predvsem nastanitvenih obratov, kot so denimo glampingi in druge vrste inovativnih ter butičnih vrst bivanja v naravi. Pomanjkljivost starega zakona je tudi močno regulirano področje kategorizacije številnih vrst nastanitvenih obratov, navaja STA.

Vse bolj nejasne postajajo tudi ločnice med vrstami obratov za strežbo jedi in pijač. "Razlike med npr. kavarno, slaščičarno, okrepčevalnico so v praksi pogosto nevidne," navajajo na ministrstvu. Vseeno so bile te vrste v podzakonskih aktih zakona še vedno zelo jasno definirane in so imele ponekod tudi negativen vpliv na razvoj inovativne ponudbe, poroča STA.

 

Več si lahko preberete tukaj.