Novice

Kakšna pa je vaša bonitetna ocena? Ste na »zeleni veji«?

Bonitetna ocena je izčrpen in celovit pregled poslovanja, s katerim lahko podjetja in podjetniki hitro ugotovijo, kako previdni morajo biti pri poslovanju z obstoječim ali potencialnim poslovnim partnerjem. Namenjena je oceni poslovanja in prikazuje uspešnost in učinkovitost podjetja. Boljša kot je, manjše je tveganje pri poslovanju s takšnim podjetjem.

Kakšna pa je vaša bonitetna ocena? Ste na »zeleni veji«?

Pridobljena je na podlagi matematičnih algoritmov, uporabljenih za preračun bilanc podjetij in dostopnih podatkovnih baz.

Kaj sestavlja bonitetno oceno?

Sestavljena je iz dveh delov: finančne in dinamične ocene.
Finančna ocena je statični del bonitetne ocene, ki se med letom ne spreminja. Izračunana je na podlagi kvantitativnih podatkov iz računovodskih izkazov gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov za zadnja tri leta. V izračunu je upoštevanih več kazalnikov, ki so ustrezno ponderirani, največji poudarek je dan finančni varnosti, donosnosti, učinkovitosti, uspešnosti in denarnemu toku. Več o izračunu finančne ocene lahko preberete tukaj.


Dinamični del bonitetne ocene se spreminja na podlagi stanja TRR ter objav sodišč (stečaji, likvidacija, prisilna poravnava, izbris ...). Namen dinamičnega dela je prikazati trenutno stanje podjetja in tako delovati kot korekcija oz. dopolnitev finančne ocene. Na Biziju osvežujemo podatke, na podlagi katerih se izračuna dinamični del bonitetne ocene na dnevni ravni.

 

Kje so bonitetne ocene na Biziju?

Na kartici podjetja je pred nazivom podjetja ščit, njegova barva kaže, kakšna je bonitetna ocena in nakazuje potencialno tveganje pri poslovanju z njim.  

original 5f3307e89ac87_bonitetna_ocena_1.jpg

S klikom na »Bonitetna ocena« lahko preberete več podrobnosti ter razlago bonitetne ocene za posamezno podjetje (opis dinamične ocene ter pregledate finančno oceno, trend glede na predhodnje leto in gibanje finančne ocene v zadnjih petih letih).

  original 5f33081915bfa_bonit_ocena2.jpg

Bonitetne ocene lahko vidite tudi pri rezultatih iskanja, prav tako lahko z naprednim iskalnikom naredite seznam podjetij, ki imajo npr. zeleni ščit, zraven pa dodate še druge kriterije (npr. dejavnost Avtodeli, pravni status d.o.o.).

Kakšno bonitetno oceno ima lahko posamezno podjetje?

Zeleni ščit odraža podjetje v dobri kondiciji in nakazuje na potencial pri sodelovanju, medtem ko je tveganje pri poslovanju s podjetjem, ki ima rdeč ščit, veliko večje. Ob tem predlagamo, da poleg bonitetne ocene vedno preverite tudi posamezne finančne podatke in aktualne objave.

original 5f33084d7f4af_sciti.jpg

  • Zeleni ščit – najboljša oznaka (podjetje zelo dobro posluje in nima težav s tekočim poslovanjem).
  • Rumeno/oranžni ščit – srednja oznaka (preverite bilanco stanja in izkaz poslovnega izida).
  • Rdeči ščit – najslabša oznaka (predvsem bodite pozorni na stanje TRR podjetja in insolventne postopke).
  • Siva ikona – če za izračun bonitetne ocene ni dovolj podatkov, je to ponazorjeno s prazno sivo ikono.

 

Kdo lahko vidi bonitetno oceno?

Bonitetno oceno lahko vidijo samo naročniki polnega dostopa na Bizi, pri ostalih obiskovalcih je bonitetni ščit sive barve. Še nimate polnega dostopa? Naročite ga lahko tukaj, lahko nam pišete tudi na info@bizi.si ali nas pokličete na 01 473 00 40. Naši prijazni svetovalci vam bodo z veseljem predstavili našega poslovnega asistenta.

 

Preverite svojo bonitetno oceno ali bonitetno oceno vašega poslovnega partnerja
Tu je nekaj primerov bonitetnih ocen za nekaj največjih slovenskih podjetij.

Zeleni ščit

  • Adria Mobil, Novo mesto
  • Hella Saturnus Slovenija, d.o.o.
  • Krka, d.d., Novo mesto

Oranžni ščit

  • Hidria, d.o.o.
  • Hit, d.d. Nova Gorica
  • Pošta Slovenije, d.o.o.

Rdeči ščit

  • Cimos, d.d.
  • Livar, d.d.