Novice

EBRD močno poslabšala gospodarsko napoved za Slovenijo

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v posodobljeni napovedi danes Sloveniji za letos napovedala 7,5-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP). To je občutno slabša napoved od majske, v kateri je pričakovala 5,5-odstotni upad. Prihodnje leto naj bi sledilo delno okrevanje s 3,5-odstotno gospodarsko rastjo.

EBRD močno poslabšala gospodarsko napoved za Slovenijo

EBRD je tako krepko poslabšala majsko napoved za Slovenijo, in sicer je za letošnje leto EBRD za dve odstotni točki bolj pesimistična kot maja, za 2021 pa Sloveniji napoveduje za 1,5 odstotne točke slabši rezultat. BDP na prebivalca iz leta 2019 naj bi Slovenija znova dosegla šele v tretjem četrtletju 2023, navaja STA.

Gospodarstvo se je ohlajalo že leta 2019

EBRD je v pregledu stanja v Sloveniji spomnila, da se je slovensko gospodarstvo ohlajalo že leta 2019. Letos pa je pristalo v hudi recesiji, zlasti zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in motenj v globalnih dobavnih verigah. V prvem četrtletju je bil tako padec BDP na letni ravni 2,5-odstoten, kar je bil, kot je spomnila EBRD, eden najbolj strmih padcev v regiji. V drugem četrtletju, ko je koronska kriza že udarila na vso moč, pa je krčenje na letni ravni doseglo skoraj 13 odstotkov, piše STA.

Gospodarstvo prizadeto zlasti zaradi padca mednarodne trgovine

Pri tem je banka izpostavila, da je bilo slovensko gospodarstvo nesorazmerno prizadeto zlasti zaradi padca mednarodne trgovine, saj je močno integrirano v globalne verige vrednosti. Izvoz običajno ustvari 70 odstotkov BDP, v prvem letošnjem polletju pa je upadel za 12 odstotkov. Druga pomembna panoga je turizem, ki običajno ustvari okoli sedem odstotkov BDP. Turistični prihodi so se, kot je navedla EBRD, v prvi polovici leta zmanjšali za okoli 80 odstotkov, še piše STA.

Tako se je v prvem polletju slovensko gospodarstvo skrčilo za 8,3 odstotka, ugotavlja EBRD. Na drugi strani je brezposelnost porasla le malenkostno, na 4,7 odstotka, kar je zlasti posledica vladnih ukrepov za ohranjanje delovnih mest. Javnofinančni primanjkljaj naj bi dosegel 9,3 odstotka BDP, potem ko je država v podporo gospodarstvu sprejela sveženj ukrepov, vreden okoli 13 odstotkov BDP.

Prihodnje leto napovedana 3,5-odstotna rast

Zaradi okrevanja v drugi polovici leta naj bi bilo krčenje BDP v vsem letošnjem letu 7,5-odstotno, v letu 2021 pa naj bi sledila 3,5-odstotna rast. Pri tem pa EBRD opozarja na številna negativna tveganja, povezana s to oceno. "Kot majhno, odprto gospodarstvo je Slovenija močno izpostavljena gospodarskemu dogajanju v svojih ključnih trgovinskih partnericah, zlasti velikih gospodarstvih območja z evrom," je po poročanju STA navedla banka.

Več si lahko preberete tukaj.