Novice

Cena dizla ob slovenskih avtocestah na rekordnih ravneh

V Sloveniji je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah z 1,490 evra ali več za liter dosegla najvišjo raven doslej.

Cena dizla ob slovenskih avtocestah na rekordnih ravneh

Naraščajoče cene surove nafte na borzah se odražajo tudi na maloprodajnem trgu. V Sloveniji, kjer se cene naftnih derivatov od oktobra 2020 v celoti prosto oblikujejo na trgu, je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah z 1,490 evra ali več za liter dosegla najvišjo raven doslej.

Pred tem je bila najvišja cena dizelskega goriva oktobra 2018, ko je bilo treba za liter plačati 1,464 evra, izhaja s spletnih strani gospodarskega ministrstva. Zdaj se cene na črpalkah ob avtocestah gibljejo nad 1,490 evra. Cene goriv ob avtocestah in hitrih cestah so sicer sproščene oziroma jih določajo trgovci sami od novembra 2016. Takrat je liter dizelskega goriva stal 1,133 evra.

Drugod po državi se cene dizelskega goriva gibljejo nižje, odvisno od ponudnika. Po podatkih spletne strani goriva.si je bilo denimo treba v četrtek v Ljubljani na bencinskem servisu Avanti za liter dizelskega goriva plačati 1,402 evra, na Petrolu in Logu 1,441 evra, na OMV in MOL 1,442 evra, na servisu Maxen pa 1,472 evra.

Dizelsko gorivo na avtocestah dražje za skoraj polovico

To pomeni, da se je dizelsko gorivo na črpalkah zunaj omrežja avtocest od sprostitve cen v oktobru 2020 podražilo za več kot 44 odstotkov. Pred liberalizacijo sta tako dizelsko gorivo kot tudi 95-oktanski bencin namreč stala en evro.

Draži se tudi 95-oktanski bencin, a manj občutno kot dizelsko gorivo. Cena tega so na bencinskih servisih zunaj avtocest pri dveh največjih ponudnikih, Petrolu in OMV, 1,333 evra oz. 1,334 evra za liter. Pri Logu stane enako kot pri Petrolu, pri MOL enako kot pri OMV, pri Avantiju 1,294 evra in pri Maxenu 1,352 evra. Od popolne liberalizacije cen se je ta bencin podražil za več kot 33 odstotkov.

Tudi 95-oktanski bencin je na bencinskih črpalkah ob avtocestah dražji. Pri Petrolu je treba za liter odšteti 1,388 evra, pri OMV pa 1,389 evra. Za ta bencin je bilo sicer treba največ plačati septembra 2012, ko je liter stal 1,576 evra.

Razmere na trgu naftnih derivatov spremljajo tudi na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer ugotavljajo, da se cene na slovenskem trgu gibljejo podobno kot v drugih državah članicah EU in v skladu s predvidevanji ob napovedani popolni liberalizaciji.

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024