Novice

[Bizi lestvice] To so cvetličarne, ki so lani največ zaslužile

[Bizi lestvice] Pred prvim novembrom smo pogledali v finančne podatke cvetličarn po Slovenji in naredili lestvici cvetličarn, ki so v letu 2019 ustvarile največ prihodkov in imele največ dobička.

[Bizi lestvice] To so cvetličarne, ki so lani največ zaslužile

Pri pripravi lestvic smo izhajali iz SKD klasifikacije Trgovina na drobno v cvetličarnah (47.761). Na tem mestu še dodajamo, da bodo številke za letošnje leto zaradi epidemije, začasnega zaprtja cvetličarn spomladi, prepovedi združevanja in drugih omejitev najverjetneje bistveno drugačne.

Največ prihodkov med cvetličarnami je po podatkih Bizija lani ustvarila veriga cvetličarn Gardenia (več kot 4 mio. evrov in -174.184 evrov izgube), ki je sicer od junija letos v stečaju.

V nastali situaciji sta prepoznala zanimivo priložnost Marjan Planinšek, slovenski cvetličar, in Julij Brinc, podjetnik in investitor, ki je svojo podjetniško pot začel prav v cvetličarstvu. Oba skupaj sta odprla novo podjetje MARJUL ter preko omenjenega podjetja pričela s prevzemom cvetličarn Gardenia v Ljubljani in Celju skupaj s cvetličarji in cvetličarkami iz nekdanjega podjetja Gardenia d.d..

Drugi na lestvici po prihodkih iz poslovanja je Vrtni center Kurbus iz Radencev (Simona Kurbus, s.p.) z malo več kot 1,5 mio. evri prihodkov, tretja pa Cvetličarna Požar iz Ribnice (Nevenka Požar s.p.).

original 5f9aa5e35c253_3664d8b218c345c85aed.jpeg

Na lestvici TOP 10 so cvetličarne iz različnih krajev po Sloveniji, skupaj so lani imele skoraj 11 milijonov evrov prihodkov. Oglejte si graf.

 

 

 

Prvi na lestvici s skoraj 90 tisočaki dobička

Lestvica TOP 10 po dobičku je popolnoma drugačna od lestvice tistih, ki ustvarijo največ prihodkov.

Prvi trije prihajajo iz Kranja, Celja in Limbuša. Kateri so, preverite v spodnjem grafu.

 

 

 

Še nekaj zanimivih številk iz letošnjega leta :

  • Letos je na novo odprlo vrata 15 cvetličarn, svoja vrata je zaprlo 16 cvetličarn
  • Največ cvetličarn je v Osrednjeslovenski regiji, sledita Podravska in Savinjska
  • Povprečno število zaposlenih je bilo 2

 

Preberite še:

 

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024