Novice

V Sloveniji novo rekordno število zaposlenih

Število delovno aktivnih v Sloveniji se je septembra zvišalo za 0,4 odstotka na 925.217. To je nova rekordna vrednost, odkar na statističnem uradu spremljajo registrske podatke o delovno aktivnem prebivalstvu. Na letni ravni je bila rast 2,1-odstotna.

V Sloveniji novo rekordno število zaposlenih

Zaposlenih je bilo septembra v Sloveniji 826.721 oz. 0,4 odstotka več kot avgusta, število samozaposlenih pa se je povečalo za 0,3 odstotka na 98.496, so sporočili iz statističnega urada.

Rast števila delovno aktivnih so opazili v skoraj vseh statističnih regijah, najvišjo pa v osrednji Sloveniji. Tam se je število delovno aktivnih od avgusta povečalo za nekaj več kot 1.200 oz. za 0,4 odstotka, najbolj v dejavnosti izobraževanje.

Zmanjšalo se je le v obalno-kraški regiji, in sicer za 0,1 odstotka.

Število delovno aktivnih se je septembra povečalo v več kot polovici dejavnosti. Kot je za september običajno, je bila rast najizrazitejša v izobraževanju (za 2,1 odstotka na nekaj več kot 77.500). Najbolj pa je število delovno aktivnih upadlo v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, namreč za 0,1 odstotka na približno 34.400.

Na letni ravni je bilo ob začetku novega šolskega leta delovno aktivnih v izobraževanju več za 1,7 odstotka, v primerjavi z istim obdobjem pred desetimi leti pa za 18,8 odstotka.

V letni primerjavi je število delovno aktivnih najbolj zraslo v gradbeništvu (za približno 5.400) in predelovalnih dejavnostih (za približno 4.600). V štirih dejavnostih se je zmanjšalo, najbolj v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za približno 800).

V letošnjem tretjem četrtletju je bilo delovno aktivnih oseb 0,3 odstotka več kot v drugem četrtletju, 1,2 odstotka več kot v prvem četrtletju in tudi 2,2 odstotka več kot v tretjem četrtletju lani. Število delovno aktivnih moških se je v letni primerjavi povečalo za 2,3 odstotka, žensk pa za 1,9 odstotka.

Več si lahko preberete tukaj.