Novice

Spotkast z Ano Vezovišek: Pri financah nujno potrebujemo rutino

"Pomembno je, da vemo, kakšen je naš življenjski standard. Ko to spoznaš z leti, tudi veš, koliko denarja potrebuješ, da prideš skozi mesec," je v Siolovem podkastu Spotkast povedala strokovnjakinja za osebne finance Ana Vezovišek. Je finančna mentorica, ki dobre ve, kako lahko denar, četudi ga imamo premalo, privarčujemo. Svetuje, kako do dobre finančne kondicije.

Spotkast z Ano Vezovišek: Pri financah nujno potrebujemo rutino

Ena izmed večjih napak večine ljudi je, da ne vedo, kam gre njihov denar, in porabe ne načrtujejo vnaprej, je opozorila naša sogovornica v Spotkastu.

Razkrila je tudi, kako postaviti finančne temelje in kako sprejemati pravilne finančne odločitve, ki bistveno vplivajo na naše življenje.

Spretno zavajanje potrošnikov

Vezoviškova med drugim pojasni, kako dobro znajo s potrošniki manipulirati trgovci. Kako nas spretno zavajajo, da zapravljamo po nepotrebnem, in tudi, zakaj drvimo v trgovine ob dnevih, ko trgovci oglašujejo posebne akcije in še večje ugodnosti nakupov.

Črni fond partnerjev

Z Ano Vezovišek smo se pogovarjali tudi o tem, kako lahko zmanjšamo življenjske stroške, kakšen naj bo odnos do financ v partnerskem odnosu in zakaj imajo nekateri "črni fond", ki ga skrivajo pred partnerjem oz. zakoncem.

"V praksi vidimo različne primere in lahko povem, da ko gre za striktno ločene finance, se ta zgodba navadno slabo konča," je povedala in z nami delila tudi zgodbo para, ki se je razšel prav zaradi denarja. 

Otroci naše navade opazujejo že od majhnega

Zanimalo nas je tudi, kdaj naj o financah začnemo učiti otroke in kako naj jim razložimo, da nečesa ne bomo kupili, ker tega ne potrebuje. Sogovornico smo vprašali tudi, kaj meni o žepnini in nagrajevanju otrok z denarjem.

Med drugim je v pogovoru povedala tudi, kako naj z denarjem ravnajo najstniki in kaj bi morali storiti starši, ko otrok, ki že dela, živi doma.

Spotkast poiščite na Siol.net ali na vseh najbolj priljubljenih platformah za avdiovsebine: SpotifyApple PodcastsPocket Casts ... Vidimo pa se tudi na Siol.net in na YouTubu.