Novice

NKBM v roke madžarskega milijarderja

Madžarska banka OTP ima v Sloveniji že v lasti SKB banko.

NKBM v roke madžarskega milijarderja

Madžarska banka OTP, ki ima v Sloveniji že v lasti SKB banko, bo z nakupom NKBM postala največji igralec na slovenskem trgu. Prvi mož banke OTP Sandor Csanyi je sicer dober prijatelj predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana.

Madžarska OTP Bank, ki jo vodi najbogatejši Madžar Sandor Csanyi, je podpisala pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM, so sporočili iz omenjene banke. Ta je v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Posel naj bi bil končan v drugem četrtletju prihodnjega leta. Cena posla ni znana, se je pa pred dobrim mesecem po medijih omenjalo, da bi Američani lahko dobili milijardo evrov za NKBM.

 

Nova banka bo večja tudi od NLB

Z nakupom bo tako v Sloveniji nastala največja bančna skupina, večja od NLB. Skupina OTP bi z združitvijo Nove KBM in SKB banke po lanski bilančni vsoti imela dobrih 29 odstotkov trga. OTP je upravljanje SKB banke, ki jo je kupila od francoske Societe Generale, ki se je umikala iz regije, prevzela v začetku minulega leta, zanjo je odštela 323 milijonov evrov.

 

Več si lahko preberete tukaj.