Novice

Mnenje potrošnikov v februarju boljše

Slovenski potrošniki so v začetku leta nekoliko bolj optimistični, a opažajo podražitve.

Mnenje potrošnikov v februarju boljše

Mnenje potrošnikov boljše kot v prejšnjem mesecu

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila v februarju 2022 na mesečni ravni za 3 odstotne točke višja in za 1 odstotno točko višja od dolgoletnega povprečja.

Dvig vrednosti kazalnika zaupanja na mesečni ravni so povzročila bolj optimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za 8 odstotnih točk) in glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 7 odstotnih točk). Bolj pesimistična so bila njihova pričakovanja glede večjih nakupov (za 3 odstotne točke). Kazalnik mnenje potrošnikov glede trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu je ohranil vrednost iz prejšnjega meseca.

Med preostalimi velja omeniti kazalnik gibanje cen v zadnjih 12 mesecih, ki je dosegel najvišjo vrednost po oktobru 2008. To pomeni, da vedno več potrošnikov občuti višanje cen.

Na letni ravni mnenje potrošnikov nespremenjeno

Glede na februar 2021 je kazalnik zaupanja potrošnikov ostal na isti ravni.

Med kazalniki, ki ga sestavljajo, se je izboljšalo pričakovanje glede gospodarskega stanja (za 5 odstotnih točk), pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa se je poslabšalo (za 5 odstotnih točk). Kazalnika trenutno finančno stanje v gospodinjstvu in pričakovanje glede večjih nakupov sta ohranila vrednosti iz prejšnjega februarja.

Več si lahko preberete tukaj.