Novice

Za toliko so zrasle cene stanovanj v Ljubljani

Cene stanovanj v Ljubljani so od novembra eksplodirale.

Za toliko so zrasle cene stanovanj v Ljubljani

Še novembra lani je stanovanje v Ljubljani v povprečju zamenjalo lastnika za okoli 3.000 evrov za kvadratni meter, že januarja letos pa je omenjena številka zrasla za skoraj 500 evrov (oziroma za približno 15 odstotkov) na slabih 3.500 evrov za kvadratni meter. Januarja je bil kvadratni meter prodanega stanovanja dražji v primerjavi z decembrom skoraj v vseh delih Ljubljane, edini izjemi sta bila Bežigrad in Moste-Polje.

V Ljubljani se v zadnjih dveh mesecih očitno nadaljuje strma rast cen stanovanj. Potem ko so se posli s stanovanji novembra lani sklepali po okoli 3.000 evrov za kvadratni meter, je povprečna cena prodanega kvadratnega metra zrasla že skoraj na 3.500 evrov.

V nadaljevanju članka vam bomo predstavili najdražja stanovanja, ki so zamenjala lastnika janarja letos, ter gibanje cen za kvadratni meter prodanih rabljenih in novozgrajenih stanovanj po posameznih katastrskih območjih v Ljubljani od januarja 2020 do januarja 2022.

Zakaj samo Ljubljana?

V članku smo analizirali prodajo novih in rabljenih stanovanj zgolj v Ljubljani. Razlog za to se skriva predvsem v številu poslov, saj je nepremičninski trg najbolj dejaven prav v prestolnici. Za statistično analizo poslov in cen nepremičnin pa mora biti na voljo dovolj velik vzorec, da so podatki še vedno relevantni.

Januarski rekordi za kvadratni meter – 5.000 evrov za kvadratni meter

Januarski rekord glede na ceno kvadratnega metra pripada 45-kvadratnemu stanovanju na Bohoričevi ulici 17 v Ljubljani, ki je lastnika zamenjal za ceno 5.000 evrov za kvadratni meter oziroma 225 tisoč evrov. 186 tisoč evrov oziroma 4.894 evra za kvadratni meter je neznani kupec odštel za stanovanje s površino 35 kvadratnih metrov na Mesarski cesti 38. Stanovanje s površino 28 kvadratnih metrov pa je dobilo novega lastnika za 135 tisoč evrov oziroma 4.821 evrov za kvadratni meter.

Januarski rekordi za najdražja stanovanja – 483 tisoč evrov za 129 kvadratnih metrov

Skoraj pol milijona evrov oziroma 3.744 evrov za kvadratni meter je januarja kupec odštel za stanovanje s površino 129 kvadratnih metrov na Šmartinski cesti 72 v Ljubljani. To je bilo najdražje stanovanje, ki je dobilo novega lastnika v prvem mesecu letošnjega leta. Sledi mu stanovanje s površino 154 kvadratnih metrov na Dunajski cesti 186, ki je novega lastnika stalo 420 tisoč evrov oziroma 2.727 evrov za kvadratni meter.

Center Ljubljane tudi tokrat ni najdražji

V nadaljevanju članka bomo podrobneje analizirali posamezna katastrska območja v Ljubljani. Pogledali bomo število poslov ter povprečno ceno za kvadratni meter prodanega novega ali rabljenega stanovanja od januarja 2020 do januarja 2022. Kot razkrije analiza posameznih katastrskih območij v Ljubljani, prihaja v prestolnici tudi do zanimivih razlik. Decembra lani so tako kupci v povprečju za kvadratni meter stanovanja več odšteli za Bežigradom kot pa v središču prestolnice, ki že sicer že tradicionalno spada med najdražje nepremičninske trge v državi. Januarja pa je največjo povprečno ceno za kvadratni meter stanovanja zabeležilo območje Vič-Trnovo.

Zemljevide, na katerih so označeni najdražji stanovanjski posli v Ljubljani v zadnjih treh meseceh in podrobnejšo analizo posameznih katastrskih območij v Ljubljani si lahko ogledate tukaj.