Novice

Luka Koper lani z manjšimi prihodki in dobičkom

Luka Koper je leto 2020 zaključila z 209,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je osem odstotkov manj kot leto prej. Čisti dobiček družbe se je zmanjšal za 21 odstotkov na 32 milijonov evrov, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Luke Koper.

Luka Koper lani z manjšimi prihodki in dobičkom

V Luki Koper so pojasnili, da so bili čisti prihodki od prodaje iz naslova tržne dejavnosti v višini 203,6 milijona evrov lani glede na 2019 nižji za osem odstotkov. Za načrtom so zaostali za 10 odstotkov, "kar je glede na zaostrene pogoje poslovanja, s katerimi so se soočala tudi druga pristanišča in celotno svetovno gospodarstvo, dober rezultat", so zapisali v luki. Prihodki iz naslova izvajanja gospodarske javne službe v višini 6,3 milijona evrov so bili medtem v medletni primerjavi manjši za 24 odstotkov, navaja STA.

Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) skupine Luka Koper je lani dosegel 33,5 milijona evrov, kar je 26 odstotkov manj kot v letu 2019. Na nižji EBIT so vplivali predvsem nižji čisti prihodki od prodaje, kar je posledica za 14 odstotkov nižjega ladijskega pretovora. EBIT je bil sicer za odstotek višji od načrtovanega. Od načrtov je bil za odstotek višji tudi čisti dobiček, poroča STA.

Epidemija je močno vplivala tudi na poslovanje v Luki Koper

Leto 2020 je zaznamoval izbruh pandemije covida-19, ki je bistveno spremenil pogoje poslovanja in zaostril poslovne razmere, so v sporočilu zapisali v Luki Koper. "Pandemija je prizadela gospodarstvo po celem svetu. Močno je zamajala tudi globalne blagovne tokove ter logistične poti. Vse to je vplivalo na poslovanje skupine Luka Koper," so navedli po pisanju STA.

Ocenili so sicer, da je skupina dobro obvladala posledice pandemije, tako z zdravstvenega kot s poslovnega vidika. "Koprsko pristanišče kot strateška infrastruktura je ves čas normalno delovalo in zagotavljalo vse storitve svojim strankam," so podčrtali.

Pretovor dveh strateških blagovnih skupin, kontejnerjev in avtomobilov, je ostal stabilen. Predvsem pretovor kontejnerjev je lani zaostal za pretovorom leta 2019 le za odstotek in minimalno za načrtovanimi količinami.

Na področju vozil je skupina Luka Koper medtem zabeležila 10-odstotni padec pretovora, kar je manjši minus, kot so ga beležila primerljiva sredozemska pristanišča. Zaostanek za letom 2019 se je ob tem v drugi polovici leta postopno zmanjševal.

Na upad pretovora sipkih in razsutih tovorov pa je dodatno vplivala zakonodaja EU oz. težnje v smeri dekarbonizacije, zaradi česar so nekateri uporabniki že v letu 2020 začeli opuščati uporabo premoga za proizvajanje energije, so pojasnili v luki, še poroča STA.

Pandemično leto so izkoristili za naložbe

Skupina Luka Koper je pandemično leto 2020 izkoristila za nadaljevanje izvajanja naložb v povečevanje pristaniških zmogljivosti. V letu 2020 je za naložbe v nepremičnine, naprave in opremo, naložbene nepremičnine in neopredmetena osnovna sredstva namenila 68,1 milijona evrov, kar je 74 odstotkov več kot v letu 2019, piše STA.

Zgrajen in predan v uporabo je bil nov ro-ro privez, postavljeni dodatni tiri v zaledju tretjega bazena za potrebe avtomobilskega terminala, nadaljuje se gradnja garažne hiše, pri koncu so dela na novem, tretjem kamionskem vhodu iz bertoške vpadnice, nabavljena je bila prekladalna oprema ter novo gasilsko vozilo.

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024