Novice

Kdo so direktorji in nadzorniki slovenskih podjetij?

V medijih večinoma spremljamo zgodbe direktorjev, predsednikov uprav, nadzornikov največjih slovenskih podjetij. Pa ste vedeli, da je trenutno v Sloveniji aktivnih več kot 83 tisoč direktorjev in 170 predsednikov uprav? Največje število zastopnikov (prokuristov), kar 24, ima Lidl Slovenija, najdaljši mandat pa je zabeležila Marija Caf.

Kdo so direktorji in nadzorniki slovenskih podjetij?

Oseb, pooblaščenih za zastopanje podjetij in drugih organizacij, je v Sloveniji skoraj 120 tisoč, med njimi so direktorji, prokuristi, predsedniki in člani uprav, ravnatelji, stečajni upravitelji, župani, komplementarji … Največ je direktorjev, sledijo prokuristi in zastopniki.

Največ zastopnikov ima Lidl Slovenija

Največ zastopnikov imata trgovca Lidl in Hofer, sledita Nova ljubljanska banka in Sandoz. V Lidlu Slovenija je kar 24 prokuristov. Prokurist je oseba, pooblaščena za vodenje, njegova vloga je omejena na zastopanje, upravičen pa je do vseh pravnih dejanj, razen do prodaje ali obremenitve nepremičnin, za kar mora biti posebej pooblaščen.

original 63c94b3e00e84_Podjetja_z_najvec_zastopniki.jpg

Velika podjetja, veliko zastopnikov v zgodovini

Pogled v zgodovino vodilnih pokaže, da je bilo v preteklosti največ različnih vodilnih v Lidlu Slovenija, in sicer 61, sledita Hofer (49) in Unicredit banka (44), v podjetju TSmedia, ki izdaja Siol.net, pa "le" devet.

original 63ce3fa7a7c1d_Lidl_zgodovina_zastopnikov_Bizi.jpg

Največ nadzornikov, po 11, imajo v IBE HOLDING, Pokojninski družbi, Mlekarni Celea in Klubu slovenskih podjetnikov. Štajerski podjetnik Boštjan Marovt je bil do zdaj kot nadzornik aktiven v desetih različnih podjetjih, kar je največ med vsemi.  

Marija Caf kar 64 let zastopnica podjetja

Po podatkih poslovnega asistenta Bizi, ki pri podjetjih in drugih organizacijah prikazuje zgodovino zastopnikov in nadzornikov, je prva na lestvici z najdaljšim mandatom Marija Caf. Ta je bila med letoma 1952 in 2016, torej kar 64 let, zastopnica Društva prijateljev mladine Ivanjkovci. Sledita Gabrijel Babnik iz kleparskega podjetja Babnik ter Zvonimir Meško iz Avto centra Celeia, oba sta še vedno aktivna v svoji direktorski vlogi, in to že od leta 1964 oz. 1965.

Znani poslovneži z več vlogami

Jože Mermal je predsednik nadzornega sveta v novomeškem farmacevtskem velikanu, pa tudi v BTC, ter član nadzornega sveta v blejskem IEDC ter med ustanovitelji Eligme in podjetja Invest point.

Eligma, Matej Gregorčič, Jože Mermal, Dejan Roljič

Odvetnik Franci Matoz je direktor Odvetniške družbe MATOZ, je pa tudi med nadzorniki v Slovenskih železnicah in Luki Koper. Joc Pečečnik je med drugim lastnik podjetja Elektronček, pa tudi prokurist podjetja Olimpija 2006 in predsednik nadzornega sveta Kluba slovenskih podjetnikov. Več vlog v podjetjih in organizacijah imajo tudi drugi poslovneži, na primer Ivo Boscarol, Klemen Šešok, Janez Škrabec in drugi.

Preberite še: Novo! Zgodovina zastopnikov in nadzornikov v vseh podjetjih