Novice

Digitalne bone lahko unovčite le še danes

Upravičenci do digitalnih bonov lahko te unovčijo le še danes. Na vladni službi za digitalno preobrazbo so do 25. novembra zabeležili 178.668 unovčenj digitalnih bonov v skupni vrednosti 25,87 milijona evrov. Skupno je po zadnjih podatkih vladne službe 224.108 upravičencev.

Digitalne bone lahko unovčite le še danes

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov, ki jih je prinesel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, so začeli veljati 15. junija letos. Najprej so jih za nakup računalniške opreme lahko unovčili osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje. Jeseni se jim je pridružilo še 67 oseb v starosti 55 let ali več, ki so do 25. avgusta opravile najmanj 80 odstotkov ali devet ur izobraževanj s področja digitalnih kompetenc.

Omenjeni upravičenci lahko tako še danes uporabijo bone pri nakupu prenosnih, tabličnih in namiznih računalnikov, računalniških zaslonov, spletnih kamer, tipkovnic in mišk, tiskalnikov, slušalk z mikrofonom in druge računalniške opreme.

V prihodnje dodatna sredstva za dvig digitalnih kompetenc 

Na vladni službi bodo v prihodnje poleg že zagotovljenih sredstev namenili še dodatna sredstva za dvig digitalnih kompetenc, da se bo teh usposabljanj lahko udeležilo večje število ljudi. Prav tako je v pripravi novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo v kratkem poslana v vladno obravnavo. Ta bo na nediskriminatoren način omogočila usposabljanje vsem, ki to želijo in potrebujejo, je zapisano na spletni strani vladne službe.

Med osrednjimi novostmi novele je ustanovitev računalniškega sklada, ki bo omogočal izposojo računalniške opreme posameznim ciljnim skupinam prebivalstva. Predlagani upravičenci so socialno šibkejši, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci. Medresorsko usklajevanje in javna obravnava sta se končala 21. novembra, novela zakona pa naj bi bila sprejeta še letos.

Več si lahko preberete tukaj.

Mercator je prevzel Tuš
16. november, 2023