Novice

Delničarjem NLB letos spet dividende

Potem ko lani ni delila dobička, bo NLB letos delničarjem spet izplačala dividende.

Delničarjem NLB letos spet dividende

V skladu s sklepi skupščine bodo te znašale 1,24 evra bruto na delnico, izplačane pa bodo v dveh obrokih. Po besedah predsednika uprave Blaža Brodnjaka bi bile lahko dividende tudi višje, a jih omejujejo zelo stroge zahteve regulatorja.

Bilančni dobiček NLB za leto 2020 znaša 342 milijonov evrov. Uprava in nadzorni svet sta predlagala, naj se od tega za izplačilo dividend nameni 24,8 milijona evrov, delničarji pa so danes skorajda soglasno ta sklep podprli.

Dividende bodo izplačane v dveh obrokih - prvi v višini 12 milijonov evrov oz. 60 centov na delnico 22. junija, drugi v višini 12,8 milijona evrov oz. 64 centov na delnico pa 18. oktobra.

"Kapitalski položaj skupine NLB je trden, lahko bi izplačali tudi višje dividende, a smo deležni zelo strogega regulativnega okolja," je dejal Blaž Brodnjak. Višjega izplačila dividend namreč ne dopušča Banka Slovenije, kar se mu zdi diskriminatorno.


Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je takšno stališče Banke Slovenije označil za škodljivo. Navzoče je pozval, naj podprejo nasprotni predlog VZMD o izplačilu dividend v skupni višini 92,2 milijona evrov, a zaradi sprejema predloga vodstva ta predlog ni prišel na vrsto za glasovanje.

Brodnjak je zatrdil, da bi si tudi uprava želela delničarjem izplačati 92,2 milijon evrov dobička. Če se bodo zahteve regulatorja sprostile, je omenil možnost sklica nove, izredne skupščine jeseni.

Na lanski skupščini NLB na priporočilo Banke Slovenije spričo negotovosti glede epidemije covida-19 ni delila dividend. "Lani smo bili na skupščini zelo negotovi, letos smo optimistični," je dejal Brodnjak.

Več si preberite tukaj