Novice

DBRS Morningstar potrdil bonitetno oceno Slovenije

Bonitetna agencija DBRS Morningstar s sedežem v kanadskem Torontu je potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A (visoka), ob tem pa tudi stabilne obete. Kot so danes sporočili z ministrstva za finance, je to nov dokaz, da Slovenija kljub težkim razmeram zaradi pandemije covid-19 ostaja zaupanja vredna država.

DBRS Morningstar potrdil bonitetno oceno Slovenije

Agencija je zadnjo bonitetno oceno Slovenije podala avgusta lani. Zdaj potrditev te ocene pripisuje zaupanja vrednemu okviru makroekonomske politike, navedbe finančnega ministrstva povzema STA.

Agencija sicer ugotavlja, da je pandemija skrčila gospodarstvo in poslabšala stanje javnih financ, vendar hkrati priznava, da ima Slovenija ob nastanku morebitne krize zadostne zmogljivosti, da bi podprla gospodarstvo brez trajnejših negativnih posledic na njeno boniteto, saj je v to krizo vstopila z javnofinančnim presežkom, navaja STA.

"Slovenska bonitetna moč izhaja iz razmeroma bogatega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, učinkovitega upravljanja javnega dolga, premišljenega fiskalnega okvira in članstva v evropskih ustanovah," so ugotovitve DBRS Morningstar povzeli na ministrstvu.

 

Letos pričakujejo gospodarski zagon in vrnitev na raven pred krizo

Agencija priznava, da je bila Slovenija v preteklosti ena izmed najhitrejših držav evroobmočja, kar zadeva zniževanje javnofinančnega primanjkljaja in dolga. Poleg tega ima država stabilen institucionalni okvir. DBRS Morningstar letos od nas pričakuje ponovni gospodarski zagon in vrnitev na raven pred krizo, vendar bodo na strukturo javnih izdatkov znatno vplivali tudi demografski trendi staranja populacije in odhajanja mladih v tujino.

Sloveniji sta od izbruha pandemije covid-19 lani potrdili bonitetno oceno še dve največji svetovni bonitetni agenciji, S&P pri AA- (stabilni obeti) ter Fitch pri A (stabilni obeti), bonitetna agencija Moody's pa je 2. oktobra dvignila dolgoročno kreditno oceno Slovenije z Baa1 na A3 s stabilnim izgledom.

Več si lahko preberete tukaj.