Novice

Ali mora delodajalec delavcu, ki ju bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo, organizirati delo na domu?

Ali mora delodajalec delavcu, ki ju bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo, organizirati delo na domu?

Delavec, ki zaradi odrejene karantene, ne more opravljati dela, ima v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 pravico do nadomestila plače.

Delodajalec pa bo povračilo izplačanega nadomestila plače s strani države lahko uveljavljal samo v primeru, če delavcu ni mogoče organizirati dela na domu.

Kakšno nadomestilo plače pripada delavcu, ki mu je bila med dopustom v tujini odrejena karantena s strani pristojnega organa tuje države? Ali lahko delodajalec uveljavlja povračilo izplačanega nadomestila plače s strani države?

Interventni zakon določa podlago odsotnosti za delavca, ki mu je bila odrejena karantena skladno z zakonom o nalezljivih boleznih. To pomeni, da gre na podlagi omenjenega zakona samo za tiste odločbe, ki jih je izdal pristojni slovenski organ. Če delavec ne more opravljati dela zaradi karantene, ki mu jo je odredil tuji organ, se takšna nezmožnost dela delavca presoja v okviru instituta višje sile po zakonu o delovnih razmerjih. Delavcu, ki zaradi višje sile ne more opravljati dela, pripada nadomestilo plače v višini polovice plačila, do katerega bi bil sicer upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače. Breme plačila nadomestila plače je v takšnem primeru na delodajalcu.

Preberite še:

 

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti