Novice

Ustavno sodišče zavrnilo Mercatorjevo zahtevo za zadržanje zaprtja trgovin ob nedeljah

Trgovine so ob nedeljah in prostih dneh zaprte že od 25. oktobra lani.

Ustavno sodišče zavrnilo Mercatorjevo zahtevo za zadržanje zaprtja trgovin ob nedeljah

Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo Mercatorja, naj do dokončne odločitve zadrži določbe zakona o trgovini, po katerih morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Podobno zahtevo je zavrnilo že decembra lani, vloženih pa je še nekaj pobud za presojo ustavnosti zakonske ureditve iz oktobra lani.

Novela zakona o trgovini, ki jo je DZ sprejel lani jeseni, je z nekaj izjemami prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako so lahko odprte preostale manjše prodajalne, če v njih delajo nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci, piše STA.

Trgovine so tako ob nedeljah in prostih dneh zaprte od 25. oktobra. Medtem je ustavno sodišče prejelo pobude več trgovskih družb za oceno ustavnosti spornih določb zakona o trgovini. Njihovim zahtevam za začasno zadržanje izvajanja zakona ni sledilo, je pa decembra lani sporočilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

Več si lahko preberte tukaj