Novice

Sodišča širijo nabor delovanja

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je zaradi epidemije koronavirusa COVID-19 izdal novo odredbo o posebnih ukrepih v zvezi z izvajanjem sodne oblasti.

Sodišča širijo nabor delovanja

Na podlagi 83.a člena Zakona o sodiščih in Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni sars-cov-19 (Covid-19) je predsednik Vrhovnega sodišča RS izdal novo odredbo, po kateri lahko vsa sodišča od 5. 5. 2020 opravljajo naroke, odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Sodišča lahko našteta dejanja opravljajo na način, s katerim je zagotovljeno varovanje zdravja in življenja ljudi ter preprečeno širjenje virusne okužbe, in v skladu s pogoji, določenimi v tej odredbi in v drugih ukrepih, ki jih na podlagi te odredbe določi predsednik Vrhovnega sodišča.

V zvezi z vročanjem sodnih pisanj tudi v nenujnih zadevah Vrhovno sodišče izpostavlja, da roki v teh zadevah kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo. Za stranke to pomeni, da so se z zadevo seznanile, še vedno pa niso dolžne storiti ničesar, če tega ne želijo. Roki bodo namreč začeli teči prvi naslednji dan, ko bodo prenehali veljati posebni ukrepi, kar bo tudi javno objavljeno. Ne glede na vse omenjeno pa lahko stranke tudi v tem času opravijo posamezna dejanja, če tako želijo in s tem pospešijo sam sodni postopek.

Sodišča bodo še naprej odločala in opravljala naroke tudi v nujnih zadevah, skladno z določbami 83. člena Zakona o sodiščih in z odredbo predsednika Vrhovnega sodišča. Z novo odredbo predsednik Vrhovnega sodišča od 5. 5. 2020 širi nabor nujnih zadev, med slednje se s tem datumom med drugim štejejo tudi zadeve prisilne poravnave in stečaja, v katerih je bil do 30. 3. 2020 izdan sklep o začetku postopka.

Odredba predsednika Vrhovnega sodišča RS in v njej določeni ukrepi, ki pričnejo veljati s 5. 5. 2020, veljajo do javno objavljenega preklica, ko prenehajo razlogi zanje, vendar najdlje do 1. 7. 2020.

Več informacij: Odredba predsednika Vrhovnega sodišča RS