Novice

Skupina NLB z dve tretjine nižjim čistim dobičkom

Skupina NLB je v letošnjem prvem četrtletju ustvarila 18,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 68 odstotkov manj kot v enakem odboju lani. To je povezano z oblikovanjem kreditnih oslabitev in rezervacij, vezanih na izbruh epidemije koronavirusa, so sporočili iz NLB.

Skupina NLB z dve tretjine nižjim čistim dobičkom

Čisti obrestni prihodki so v prvem četrtletju znašali 77,4 milijona evrov, kar je tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. To je posledica predvsem višjih obrestnih odhodkov kot posledice izdaje novih podrejenih instrumentov Tier 2, kar pa je banka delno nadomestila z večjim obsegom kreditov, poroča STA.

Prihodki iz čistih opravnin so se povečali za šest odstotkov na 42,4 milijona evrov, predvsem v segmentu poslovanja s prebivalstvom v bančnih članicah na trgih JV Evrope. V drugi polovici marca je zaradi koronavirusa prišlo do upada čistih opravnin, predvsem pri kartičnem poslovanju.

Skupina je v prvem četrtletju oblikovala oslabitve in rezervacije v skupnem znesku 28,3 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa 0,6 milijona evrov. Zaradi koronavirusa so oblikovali za 24,5 milijona evrov dodatnih kreditnih oslabitev in rezervacije, navaja STA.

Bruto krediti strankam so v četrtletju znašali 8,13 milijarde evrov, kar je dva odstotka več kot konec lanskega leta. Depoziti strank so se v primerjavi s koncem leta 2019 povečali zmerno, so navedli v banki.

 

Več si lahko preberete tukaj.