Novice

Petrol ne bo sodeloval pri reševanju Geoplina

Čeprav je Petrol večinski lastnik Geoplina, ne bo sodeloval pri reševanju finančnih težav največjega domačega trgovca s plinom. Reševala ga bo država, ki naj bi že oktobra vanj vložila sto milijonov evrov.

Petrol ne bo sodeloval pri reševanju Geoplina

Predsednik vlade Robert Golob je v torek napovedal, da je zaradi zagotavljanja stabilne oskrbe z energijo mogoča nacionalizacija katerega od energetskih podjetij. Kot se je kasneje izkazalo, je pri tem mislil na veletrgovca s plinom Geoplin, ki je v 74-odstotni lasti delno državnega Petrola, 25 odstotkov družbe pa je v neposredni lasti države. Dan prej so na skupščini podjetja z vrha odpoklicali dozdajšnjo predsednico uprave Vanjo Lombar, namesto nje pa imenovali dozdajšnjega prokurista v Geoplinu Aleša Zupančiča.

Po informacijah portala Necenzurirano, ki ima dobre povezave z vlado, je vstop države v Geoplin v polnem teku. Tako naj bi država oktobra vanj vplačala okoli sto milijonov evrov dodatnega kapitala, s čimer bi postala večinska lastnica Geoplina. Vlada je sicer v rebalansu proračuna za dokapitalizacijo energetskega sektorja rezervirala 750 milijonov evrov, Geoplinu pa dala na voljo do 400 milijonov evrov državnih poroštev za nakupe plina zunaj EU.

Tretjino plina bi prejeli iz Alžirije

Z večinskim lastništvom države v Geoplinu bi tako padla še zadnja ovira pred podpisom pogodbe z alžirsko energetsko družbo Sonatrach, s katero je Lombarjeva vodila pogovore o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije. Zaradi redukcij dobav plina iz Rusije, ki jim ga je do zdaj zagotavljal ruski Gazprom, mora Geoplin namreč nadomestiti izpadle količine. Po informacijah Necenzurirano je v poslu ostalo odprto le še vprašanje zavarovanja, ki ga bo zdaj zagotovila država.

Geoplin se je znašel v težavah, ker je vnaprej zakupljene količine plina od Gazproma po cenah dogovorjenih pred krizo, že prodal drugim trgovcem. Zdaj ga mora kupovati bistveno dražje in prodajati po predkriznih cenah, s tem pa ustvarja velike izgube.

Več si lahko preberete tukaj.