Novice

ECB bo vztrajala pri višanju obrestnih mer

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je danes ponovila odločenost ECB, da ukrepa in zajezi rekordno inflacijo. "Naredili bomo, kar bo treba. To pomeni zvišanje obrestnih mer na naslednjih nekaj zasedanjih Sveta ECB," je dejala danes v Frankfurtu.

ECB bo vztrajala pri višanju obrestnih mer

Če ECB ne bo izpolnila svojega mandata za zagotovitev cenovne stabilnosti, bo to še bolj prizadelo gospodarstvo, je po poročanju tujih tiskovnih agencij prepričana Lagarde.

Osrednja denarna ustanova v območju z evrom, ki ima sedež v Frankfurtu, ima sicer cilj inflacijo držati stabilno pri okoli dveh odstotkih. Avgusta so se cene življenjskih potrebščin v državah z evrom na letni ravni zvišale za 9,1 odstotka.

Inflacijo že mesece poganjajo naraščajoče cene energije in ozka grla v dobavnih verigah.

Varuhi evra so dolgo ocenjevali, da je naraščajoča inflacija začasna težava, poleg tega jih je skrbelo, da bi prehitro zaostrovanje dolgo razrahljane denarne politike zatrlo gospodarstvo.

Lagarde je to zdaj označila za "napovedovanje napak". Trenuten razvoj dogodkov ima mnogo hujše razsežnosti, kot so jih pričakovali, je priznala.

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024