Novice

Na naših cestah vse več tovornjakov, a Dars od njih dobi vse manj

Dars je lani prihodke od prodaje povečal za dva odstotka na 361 milijonov evrov, čisti dobiček pa je znašal 60 milijonov evrov. Prodaja vinjet se je povečala, čeprav tudi tovorni promet raste, pa so prihodki iz tega naslova stagnirali.

Na naših cestah vse več tovornjakov, a Dars od njih dobi vse manj

Dars veliko večino prihodkov, kar 97 odstotkov, ustvari s cestninami za tovorni promet in vinjetami. Prihodki od cestnin za tovorni promet sicer ostajajo največji prihodek, a so lani ostali na ravni leta pred tem (dobrih 188 milijonov evrov. Kot je Dars navedel v letnem poročilu, je tovorni promet po več letih stagncije lani sicer rastel (število prevoženih kilometrov se je povečalo za pet odstotkov, a zaradi vse čistejših vozil od tovornjakarjev poberejo vse manj denarja. Tovornjaki v višjih emisijskih razredih od razreda Euro III dalje namreč plačujejo znižane cestnine.

Prihodki iz naslova vinjet so lani znašali 161,8 milijona evrov (štiri odstotke več kot leta 2014. Dars je lani prodal za pet odstotkov več vinjet kot leto pred tem.

Dobiček iz poslovanja je lani znašal 110 milijonov evrov, čisti dobiček pa 60 milijonov evrov, kar je 14 odstotkov manj kot leto pred tem.

Več si lahko preberete tukaj.