Novice

Davčne spremembe: preverite, ali bo tudi vam v žepu ostalo več evrov

Višja splošna olajšava za posameznike, razbremenitev podjetij glede administracije za DDV

Davčne spremembe: preverite, ali bo tudi vam v žepu ostalo več evrov

Višja splošna olajšava za posameznike, razbremenitev podjetij glede administracije za DDV ... Če bodo predlogi ministrstva za finance glede sprememb davčnega sistema v Sloveniji sprejeti, bodo začeli veljati 1. januarja prihodnje leto.

Ministrstvo za finance je pripravilo in v medresorsko usklajevanje poslalo predloge za nadgradnjo davčnega sistema. S predvidenimi rešitvami, ki se bodo predvidoma začele uporabljati 1. januarja 2022, želijo razbremenili posameznike, gospodarstvo pa spodbudili k dodatnemu investiranju, poroča STA.

Splošna olajšava bo višja

Cilj je davčno razbremeniti dohodke iz dela, tudi s postopnim zviševanjem splošne olajšave, in sicer s 3.500 evrov na 4.500 evrov v prihodnjem letu, nato pa do leta 2025 vse do 7.500 evrov. Davčna stopnja v zadnjem, petem dohodninskem razredu bi se znižala s 50 na 45 odstotkov, izhaja iz predloga zakona, objavljenega na e-Upravi.

Razbremenitev dohodkov iz kapitala

Ministrstvo meri tudi na davčno razbremenitev dohodkov iz kapitala in najema. Tako bi se znižala stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala (obresti, dividende in dobički iz kapitala) s 27,5 na 25 odstotkov, za pet let na 15 let bi se skrajšalo tudi obdobje imetništva kapitala, po katerem se dohodnine ne plača od dobička iz kapitala. Stopnja dohodnine od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem bi se znižala s 27,5 na 15 odstotkov, izhaja iz zakonskega predloga.


Za podjetja novela o DDV

S predlogom novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV) želi ministrstvo medtem administrativno razbremeniti davčne zavezance in davčni organ.

Predlog zakonske novele med drugim omogoča uveljavljanje odbitka DDV tudi za osebna motorna vozila za opravljanje dejavnosti, in sicer za vozila brez izpustov ogljikovega dioksida. Prav tako omogoča večjo fleksibilnost davčnemu organu za pojasnjevanje polj obračuna DDV, ki ga morajo davčni zavezanci predložiti prek sistema eDavki.

 

Več si lahko preberete tukaj.

Ne spreglejte