Novice

V Ženevi minimalna urna postavka 21 evrov

V Ženevi bo minimalna urna postavka po novem znašala 23 frankov oz. dobrih 21 evrov. Uvedbo minimalne urne postavke, ki je po navedbah švicarskih medijev najvišja na svetu, so namreč v nedeljo na referendumu podprli volivci. V Sloveniji je povprečna minimalna urna postavka precej nižja. 

V Ženevi minimalna urna postavka 21 evrov

Švica na nacionalni ravni nima določene minimalne plače, volivci pa so leta 2014 zavrnili pobudo, da bi jo uvedli. Uvedbo minimalne plače so do zdaj že dvakrat zavrnili tudi prebivalci Ženeve. Pandemija covid-19 pa je očitno spremenila razmišljanje, saj je tokrat 58 odstotkov volivcev v kantonu predlog podprlo. Ženeva s tem postaja tretji od 26 švicarskih kantonov, ki ima uvedeno minimalno plačo, povzema STA.

Sindikati: Nemogoče je dostojno živeti s plačilom, manjšim od 21 evrov na uro 

Sindikati, ki so sprožili pobudo za minimalno plačo, trdijo, da je v Ženevi nemogoče dostojno živeti s plačilom, manjšim od 23 frankov na uro. To znese dobrih 4.000 frankov (3.785 evrov) za polni delovni teden. AFP dodaja, da najemnina za dvosobno stanovanje v Ženevi znaša najmanj 3.000 frankov (okoli 2.800 evrov), kava pa stane štiri ali pet frankov (3,70 oz. 4,60 evra), povzema STA.

Minimalna plača v Sloveniji znaša za letošnje leto 940,58 evra. Delavcu je treba izplačati minimalno plačo ne glede na število ur v mesecu, če je zaposlen za polni delovni čas. Če predpostavimo, da je v enem mesecu v povprečju 174 delovnih ur, minimalna urna postavka v Sloveniji znaša 5,4 evra.

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024