Novice

Ali je to realno? Novogradnje v Ljubljani po štiri tisoč evrov za kvadratni meter #intervju

V Sloveniji imamo kupce, ki so pripravljeni vlagati v nepremičnine v vrednosti treh ali štirih milijonov evrov.

Ali je to realno? Novogradnje v Ljubljani po štiri tisoč evrov za kvadratni meter #intervju

"Mnogi bodo rekli, da to ni realno. Vendar tudi investitorji vse pogosteje vidijo, da prodajati stanovanja v najvišjem segmentu ni enostavno. Predvsem brez kreditne pomoči banke. Veliko delam z investitorji in za vse večje število potencialnih novih projektov ugotovimo, da bi se finančno izšli, če bi stanovanja prodajali za okoli štiri tisoč evrov za kvadratni meter," na vprašanje, kdaj bodo v Ljubljani novozgrajena stanovanja po ceni štiri tisoč evrov za kvadratni meter, odgovarja direktor in lastnik ene največjih nepremičninskih agencij v Sloveniji Stoja Zoran Đukić.

Zoran Đukić je nepremičninski posrednik in lastnik večjega števila nepremičninskih podjetij. Na trgu nepremičnin posluje že vse od leta 1996. Na trgu se je uveljavil predvsem z nišnimi produkti, kot so storitve za diplomate. Danes je tudi investitor v novogradnje, deluje pa tudi na trgu umetnin. "Neločljiv del vsake nepremičnine so tudi slike," razlog za odprtje umetniške galerije v centru Ljubljane pojasni Đukić.


Diplomati, umetnine … Ali obstaja trg za take storitve v Sloveniji?

Smo nepremičninska agencija, ki je bila v svojih začetkih specializirana za oddajo nepremičnin diplomatom, tujim poslovnežem in tujim interesnim skupinam v Sloveniji. S časom pa smo razvili tudi prodajo nepremičnin, velike projekte in tudi investicije v gradnjo, vendar se še vedno uspešno posvečamo in nadaljujemo še danes oddajanje luksuznih hiš, stanovanj in poslovnih prostorov tujcem in ostalim.

Ali prodajate tudi garsonjere v Fužinah?

Prodajamo tudi garsonjere v Fužinah, vendar take nepremičnine predstavljajo manjši del našega poslovanja. Ravno smo prodali garsonjero v Vevčah za 115 tisoč evrov. Vendar večina naših strank prihaja iz višjega srednjega razreda.

672x436 661d2cd44be75_beb57a7e4c243aa646b8_zoran_dukic_stoja_nepremicnine.jpeg

Ali je v Sloveniji sploh najvišji razred iz pogleda kupcev nepremičnin?

Ta del je v Sloveniji milo rečeno napihnjen. V naši državi ni razkošnih vil, vrednih več deset milijonov evrov, torej na trgu manjkajo ponudbe iz najvišjega cenovnega razreda. Čeprav se lahko pohvalimo s čisto vodo, kakovostnim zrakom in osupljivo naravo, pa nam manjkajo ustrezne vsebine za najbogatejše.

Vsebine?

Imamo restavracije najvišjega kakovostnega razreda, kot so restavracija Ane Roš, Cubo in še mnoge druge. Za nas predstavljajo vrhunsko gastronomsko izkušnjo, vendar jih je po mnenju naših tujih strank premalo in so premalo raznovrstne.

Nekatere naše stranke menijo, da bi bilo koristno vključiti tudi mednarodne franšize gostinskih znamk, kot je na primer Pret a Manger, da bi popestrili in izboljšali gostinsko ponudbo.

Prav tako je bila izpostavljena pomanjkljivost na področju kulturnih dogodkov, saj primanjkuje mednarodnih in zvezdniških koncertov, ki bi obogatili našo kulturno sceno. V trgovskem svetu nam manjkajo prestižne znamke, kot so Louis Vuitton, Hermes in druge. Glede varstva otrok, čiščenja in drugih luksuznih storitev premožni prebivalci pravijo, da se pogosto pri organizaciji znajdejo sami.

Je varnost danes pomemben dejavnik pri nakupu nepremičnine? "Ja. In od tega ne profitira samo arabski svet, ampak recimo tudi Madžarska. Nemci so dobesedno okupirali Blatno jezero. V Nemčiji se ljudje zaradi migracij ne počutijo varno in se umikajo v varna okolja. Očitno je za Nemce to Madžarska. Je tudi blizu Nemčije, je poceni, hrana je dobra," pojasnjuje Zoran Đukić. | Foto: Bojan Puhek

Je varnost danes pomemben dejavnik pri nakupu nepremičnine? "Ja. In od tega ne profitira samo arabski svet, ampak recimo tudi Madžarska. Nemci so dobesedno okupirali Blatno jezero. V Nemčiji se ljudje zaradi migracij ne počutijo varno in se umikajo v varna okolja. Očitno je za Nemce to Madžarska. Je tudi blizu Nemčije, je poceni, hrana je dobra," pojasnjuje Zoran Đukić.Foto: Bojan Puhek

Vendar se v Sloveniji prodajajo nepremičnine za več milijonov evrov.

Res je, v Sloveniji imamo kupce, ki so pripravljeni vlagati v nepremičnine v vrednosti treh ali štirih milijonov evrov. Vendar pa ni povpraševanja po nepremičninah med kupci iz Dubaja, Monte Carla in podobnih prestižnih destinacij. Ko ljudje govorijo o kriptomilijonarjih in drugih bogataših, se taki posamezniki na slovenskem nepremičninskem trgu ne pojavijo. Težko je pričakovati, da bi takšni ljudje ostali v Sloveniji, saj večinoma obiščejo državo le za kratek čas in nato odidejo. To je realen svet.

V zadnjih mesecih je v javnosti predvsem zaradi političnih afer Schellenburg postal nekakšen simbol luksuzne nepremičnine. Sicer je v zgradbi res nekaj marmorja, toda po katerih standardih je to luksuzna nepremičnina? Zasebni wellness center samo za stanovalce, storitve čiščenja stanovanj, catering … Ali ne manjka kar nekaj stvari?

Popolnoma se strinjam. Resnično opažam pomanjkanje ponudbe dodatnih prostorov in storitev. Ni alej, avtopralnice, bazena, butlerjev ... Vendar smo med našimi strankami, ki iščejo dražje nepremičnine, opazili, da nekateri od njih niso zainteresirani za te dodatne storitve in prostore.

Razlog za to je pogosto finančne narave, saj je treba za omenjene storitve plačevati mesečne stroške. Ogrevanje bazena, plačilo čistilk in vzdrževalcev prostorov so samo nekateri od stroškov, ki jih je treba upoštevati.

Ali tudi tujih kupcev ni, ki so navajeni takih storitev iz domovine in bi bili pripravljeni plačati take stroške?

V Sloveniji so tujci s takim pedigrejem. Gre za posameznike, ki so povezani s Slovenijo zaradi posla ali družine. Vendar jih ni dovolj. Poleg tega pa nam tujci ves čas poročajo, da Slovenija v primerjavi s tujino ni investicijsko – pa tudi birokratsko – prijazna država, da bi taki ljudje razmišljali o nakupu nepremičnine.

Celoten intervju si lahko preberete tukaj.