Novice

Tehnologija daje priložnost inovativnim podjetnikom

Na Microsoftovi NT konferenci je Robert Trnovec, generalni direktor Microsoft Slovenija, znova poudaril nujnost sprememb poslovnih modelov.

Tehnologija daje priložnost inovativnim podjetnikom

Vodilo letošnje Microsoftove NT konference, ki je že 20. po vrsti, je bila misel Roberta Trnovca: "Uspeh v sodobnem poslovnem svetu je dosegljiv podjetjem, ki se lahko preobrazijo v ritmu, ki ga narekujejo trg, kupci in tekmeci. Konkurenčnost slovenskega gospodarstva lahko zagotovijo vodilna, inovativna, agilna in drzna podjetja, ki so sprejela poslovno preobrazbo koz izziv in priložnost za lasten uspeh."

Robert Trnovec, prvi mož slovenske podružnice Microsoft, opozarja tako velika kot majhna podjetja, da v sodobnem poslovnem svetu preživijo le tista, ki so se preoblikovala v digitalna podjetja.

V sodobnem poslovnem svetu je vedno več podjetij, ki hitro uspevajo in se razvijajo v globalna. Vse to jim omogoča informacijska tehnologija, ki ne ceni tradicije, temveč le inovacije, je poudaril Trnovec.

Poslovna preobrazba je nujna

Podjetja morajo sprejeti drugačne organizacijske prijeme in nove inovativne poslovne modele. To jim omogoča poslovna preobrazba. Ta je bila do nedavnega zaželena, zdaj pa je nujna. Z neizogibno preobrazbo se porajajo tudi dvomi in strahovi, vendar preobrazba ne prizanaša nobeni gospodarski panogi.

Podjetje, ki želi konkurirati na trgu, mora skozi "digitalno preobrazbo". Ta je ključna za preživetje tako majhnih kot velikih podjetji. Digitalna preobrazba pomeni, da podjetja izkoristijo najsodobnejšo tehnologijo: mobilnost, sodelovanje (skupinsko delo, računalništvo v oblaku, internet … Podjetja morajo inovacije prenesti na vsa področja poslovanja.

Trženje – podjetja se morajo prilagoditi pričakovanjem strank in vzpostaviti neposredno povezovanje z njimi. To lahko opravijo z orodji, ki jim omogočajo globalne analize velikih količin podatkov. Že dolgo vemo, da je kupec kralj. Danes kupec pozna in uporablja najsodobnejšo tehnologijo in ima tudi vedno večja pričakovanja.

Orodja v oblaku za komunikacijo brez omejitev

Kadrovski oddelki ‒ velik poudarek Robert Trnovec daje kadrovskim oddelkom v podjetjih, ki bodo imeli glavno vlogo pri uspešnosti podjetja. Kadroviki izbirajo in zaposlujejo ljudi. So strateški partner in vodilna sila na področju preobrazbe. Pri tem je pomembna uporaba podatkov in analiz. Zelo pomembna pa so orodja v oblaku, s katerimi se zaposleni lahko povezujejo in komunicirajo brez omejitev in lahko kadarkoli in kjerkoli učinkovito opravijo svoje delo.

Danes sta tako tehnologija kot potrošnik zrela za nove poslovne modele. Podjetju naložbe v tehnologijo prinašajo prednosti, s katerimi si izboljša svoj položaj na trgu, postane bolj konkurenčen. Na trgu bodo tako zmagovala podjetja, ki bodo sprejela celovito tehnološko preobrazbo, povezovala zaposlene, poslovne funkcije in podatke v podjetju.

Uspejo le agilna in inovativna podjetja

David Vidmar, vodja poslovanja za področje razvoja aplikativnih rešitev pri Microsoft Slovenija, pa poudarja, da je treba za uspešno digitalno preobrazbo najprej spremeniti miselnost, vedenje in navade. Podjetnikom pa svetuje: "Ne čakajte, agilnejši so že dva koraka pred vami."

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024