Novice

Gospodarstvo v Sloveniji še pesimistično

Slovenska podjetja so pesimistična, 33 odstotkov podjetij trenutne gospodarske razmere ocenjuje kot zelo slabe, je pokazala raziskava avstrijske kreditne zavarovalnice Prisma.

Gospodarstvo v Sloveniji še pesimistično

Predsednik uprave Unicredit banke Slovenija Stefan Vavti je v razpravi, ki jo je organizirala Advantage Austria Ljubljana, ocenil, da bi bili rezultati ankete, če bi jo izvedli zdaj, drugačni. Tako razmere kot razpoloženje se je namreč po njegovem mnenju v zadnjega pol leta precej izboljšalo, zato je samo vprašanje časa, kdaj bo prevladal optimizem.

Razmere so se že izboljšale

Z Vavtijem se je strinjala namestnica direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar Marijana Bednaš. Da so se razmere izboljšale, kažejo številni kazalci - rast bruto domačega proizvoda (BDP, stopnja brezposelnosti upada, izvoz se krepi, je naštela.

Slovenija je bila zgodba o uspehu, ko se je začela kriza, je bilo pravo razočaranje, je dejala in dodala, da nismo pričakovali tako globoke krize. Zdaj se gospodarski kazalci popravljajo, nekoliko v zaostanku so kazalci, ki so psihološkega značaja. Vendar pa so znaki okrevanja, razpoloženje se izboljšuje, je še dodala Bednaševa.

Inzko: Slovenija ima veliko razlogov za optimizem

Da gre bolj za dojemanje razmer, kot za številke, je opozoril tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko, nekoč tudi avstrijski veleposlanik v Sloveniji. Slovenija ima po njegovem mnenju veliko razlogov za optimizem, gospodarski podatki so spodbudni.

"Bodimo pozitivni, imamo veliko uspehov in tudi uspešnih ljudi," je dejal, kot skupno točko Avstrije in Slovenije pa prepoznal "jamranje", s čimer bi po njegovem mnenju morali nehati.

Slovenija je lani zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast, Umar za letos napoveduje, da se bo BDP okrepil za 2,4 odstotka.

Delež slabih podjetji upada

Anketa, ki jo je udeležencem predstavil član uprave Prisme Ludwig Mertes, je pokazala še, da delež podjetij, ki prihodnjih 12 mesecev ocenjuje kot zelo slabe, upade na 27 odstotkov, 18 odstotkov podjetij načrtuje okrepljen izvoz, uvozne dejavnosti bodo ostale približno enake, investicije načrtuje okoli 20 odstotkov podjetij.