Novice

Za 1,89 % več skupin podjetij kot leto prej

Podjetja, ki so bila povezana v večnacionalne skupine, so ustvarila nekaj več kot polovico (53 %) vsega prihodka v Sloveniji in zaposlovala več kot četrtino (28 %) vseh oseb, ki so delale.

Za 1,89 % več skupin podjetij kot leto prej

V zadnjih letih ni bilo večjih sprememb v prevladujočem področju dejavnosti pri različnih vrstah skupin podjetij. Največji delež rezidenčnih skupin podjetij (20 %) je spadal v strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti, največji delež večnacionalnih skupin podjetij pod domačim nadzorom (23 %) in pod tujim nadzorom (31 %) pa v področje dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil.
 
Velikostni razred skupin podjetij do vključno petih enot prevladuje pri rezidenčnih skupinah in skupinah pod tujim nadzorom

Približno 87 % podjetij, povezanih v rezidenčne skupine podjetij, je spadalo v velikostni razred skupin do vključno pet enot, medtem ko je bil pri večnacionalnih skupinah podjetij pod tujim nadzorom delež še večji (90 %). Pri večnacionalnih skupinah podjetij pod domačim nadzorom je bilo razmerje bolj uravnoteženo, saj je 53 % podjetij spadalo v velikostni razred do vključno pet enot, preostali delež pa v velikostni razred šest ali več enot v skupini.

Podjetja, ki so bila povezana v rezidenčne skupine podjetij in so spadala v velikostni razred skupin do vključno pet enot, so ustvarila 85 % vsega prihodka te vrste skupin podjetij, pri večnacionalnih skupinah podjetij pod tujim nadzorom je delež znašal 72 %. Pri večnacionalnih skupinah podjetij pod domačim nadzorom je bilo ravno obrnjeno, saj je velikostni razred do vključno pet enot ustvaril le 17 %.
 
Pri zaposlenosti je bilo podobno kot pri ustvarjenem prihodku. Podjetja, povezana v rezidenčne skupine z do vključno petimi enotami, so zaposlovala 81 % vseh oseb, ki so delale v tej vrsti skupin, pri večnacionalnih skupinah podjetij pod tujim nadzorom je delež obsegal 71 %. Skupine podjetij pod domačim nadzorom v velikostnem razredu do vključno pet enot so zaposlovale le četrtino vseh oseb, ki so delale v tej vrsti skupin.

Manj kot 1 % podjetij, povezanih v večnacionalne skupine pod domačim nadzorom, ustvarilo petino vsega prihodka v Sloveniji

V opazovanem letu je 8.804 podjetij, povezanih v skupine, predstavljalo le 4 % vseh podjetij v Sloveniji, a so zaposlovala več kot tretjino (35 %) vseh oseb, ki so delale, in ustvarila skoraj dve tretjini (62 %) vsega prihodka.

Več kot polovico prihodka v Sloveniji so ustvarile večnacionalne skupine podjetij, od tega 22 % pod domačim nadzorom in 31 % pod tujim nadzorom, v njih pa je bilo zaposlenih več kot četrtina (28 %) vseh oseb, ki so delale. Manj kot 1 % podjetij, ki so bila povezana v večnacionalne skupine pod domačim nadzorom, je zaposlovalo nekaj manj kot 11 % vseh oseb, ki so delale.

Več lahko preberete tukaj.