Novice

Vrednost industrijske proizvodnje višja kot mesec prej

Vrednost industrijske proizvodnje se je maja po upadu v mesecu pred tem dvignila, in sicer za 7,9 %.

Vrednost industrijske proizvodnje višja kot mesec prej

Zvišala se je v predelovalnih dejavnostih (za 8,9 %) in rudarstvu (za 5,5 %), v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa se je znižala (za 6,5 %).

Na mesečni ravni se je najizraziteje dvignila pri proizvodih za investicije (za 6,0 %), sledili so proizvodi za široko porabo (za 4,3 %) in izdelki za vmesno porabo (za 2,2 %).

Skupna vrednost industrijske proizvodnje na letni ravni še naprej upada. V primerjavi s prejšnjim majem se je znižala za 4,9 %, v primerjavi s povprečjem prejšnjega leta pa za 5,4 %.

Prihodek od prodaje večji na mesečni in letni ravni

Prihodek od prodaje v industriji je bil na mesečni ravni višji za 6,0 %, na letni ravni pa za 0,7 %. Na tujem trgu je zrasel za 7,1 % in na domačem trgu za 3,7 %. Večji je bil v predelovalnih dejavnostih (za 6,3 %), medtem ko je v rudarstvu upadel (za 8,8 %).

Z vidika namenskih skupin so se na mesečni ravni zvišali tako prihodki od prodaje v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo (za 6,0 %) kot v proizvodnji izdelkov za investicije (za 2,5 %) in za široko porabo (za 2,2 %).

Na letni ravni je skupni prihodek od prodaje v industriji zrasel za 0,7 %. V predelovalnih dejavnostih je bil višji za 0,9 %, v rudarstvu pa nižji za 15,7 %.

Vrednost zalog industrijskih proizvodov prav tako večja

Vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila za 1,0 % višja kot mesec prej in za 16,3 % višja kot pred letom dni. Zaloge na mesečni ravni so bile večje tako v rudarstvu (za 10,8 %) kot predelovalnih dejavnostih (za 0,9 %).

Več preberite tukaj.