Novice

Ukrajina: Omejena cena ruske nafte bo uničila rusko gospodarstvo

Zgornja meja za ceno ruske nafte pri 60 dolarjih za 159-litrski sod, ki jo je v petek sprejela EU in nato še skupina G7, bo uničila rusko gospodarstvo, je prepričano ukrajinsko predsedstvo. Ob tem so si sicer zaželeli, da bi bila meja postavljena pri 30 dolarjih. Rusija je bila medtem kritična do preoblikovanja osnovnih načel prostega trga.

Ukrajina: Omejena cena ruske nafte bo uničila rusko gospodarstvo

"Vedno dosežemo svoj cilj in rusko gospodarstvo bo uničeno, Rusija pa bo plačala in odgovarjala za vse svoje zločine," je na Telegramu sporočil vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Dodal je, da bi omejitev v višini 30 dolarjev na sod še hitreje uničila rusko gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko veleposlaništvo v ZDA je v komentarjih, objavljenih na Telegramu, medtem kritiziralo preoblikovanje načel prostega trga. Po navedbah ruskih diplomatov poskušajo ZDA prikriti dejstvo, da je trenutno neravnovesje na svetovnem naftnem trgu posledica njihovih lastnih ukrepov, predvsem "sankcij in prepovedi, povezanih z ruskimi surovinami", poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Kolektivni Zahod poskuša rešiti težave, ki jih je ustvaril iz nič. Dejansko gre za preoblikovanje osnovnih načel delovanja prostega trga," so zapisali na veleposlaništvu.

Vidni ruski politik Leonid Slucki je poleg tega za Tass dejal, da EU s cenovno kapico ogroža lastno energetsko varnost, poroča britanski BBC.

Ruski predsednik Vladimir Putin in več drugih predstavnikov Kremlja je sicer v preteklosti večkrat opozorilo, da ne bodo dobavljali nafte državam, ki bodo uvedle cenovno kapico za rusko nafto.

Po EU tudi skupina G7 omejila ceno ruske nafte

Države članice EU so v petek zvečer dosegle uradni dogovor o omejitvi cene ruske nafte na 60 dolarjev za 159-litrski sod. Tej ceni je sprva nasprotovala Poljska, ki je želela, da bi bila nižja, a je v pogajanjih popustila in ukrep na koncu podprla. Ta bo po napovedih v uradnem listu EU objavljen ta konec tedna.

Zatem je skupina G7 uradno sklenila, da tudi sama postavi zgornjo mejo za ceno ruske nafte pri 60 dolarjih za 159-litrski sod. V skupni izjavi so države sporočile, da bo omejitev cene za rusko nafto začela veljati v ponedeljek ali "zelo hitro po tem".

Več si lahko preberete tukaj.