Novice

To so novi vladni ukrepi za boj proti drugemu valu epidemije

Vlada je sprejela predlog zakona z ukrepi za pripravo na morebitni drugi val epidemije bolezni covid-19. To so mobilna aplikacija za obveščanje ljudi o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in ljudmi, ki jim je bila odrejena karantena, ter omilitev in odprava posledic epidemije na področju gospodarstva in socialnega varstva. 

To so novi vladni ukrepi za boj proti drugemu valu epidemije

Namen mobilne aplikacije, kakršno za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom že uporabljajo v več evropskih državah, je obveščanje uporabnikov aplikacije, kadar se v njihovi bližini dlje zadržuje nekdo, ki je potrjeno okužen z novim koronavirusom oziroma bi moral biti v karanteni. 

Delavci v karanteni bodo prejeli nadomestilo plače

Delavec, ki mu bo odrejena karantena – ali ob prihodu iz katere od držav na rdečem seznamu ali pa zaradi stika z okuženo osebo – in ki dela ne more opravljati od doma, bo upravičen do nadomestila plače v višini, kot je določena z zakonom, ki ureja delovna razmerja, so sklenili na vladi. 

Delodajalec bo medtem upravičen do povračila izplačanih nadomestil plače, ki jih bo v primerih odrejene karantene v celoti krila država, a najdlje do 30. septembra 2020. 

S predlogom zakona se podaljšuje tudi trajanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija 2020. Vlada lahko ukrep pred njegovih iztekom s sklepom največ dvakrat podaljša za obdobje enega meseca, vendar ne dlje kot do 30. septembra 2020, so na vladi še zapisali v izjavi za javnost po nedeljski seji.  

 

Več si lahko preberete tukaj.