Novice

Tako bo vlada sproščala ukrepe

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne skupine za covid-19 določila kriterije za različne faze umirjanja epidemije. Na današnji seji bodo sicer vlada obravnavala trenutne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Po neuradnih informacijah naj bi vlada na seji sprejela sprostitev dela storitvenih dejavnosti, omenja pa se tudi del javnega prometa.

Tako bo vlada sproščala ukrepe

Če bo povprečje števila okužb v zadnjih sedmih dnevih še naprej višje od 1.350 in bo ob tem hospitaliziranih več kot 1.200 oseb, bodo vsi sprejeti ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavriusa veljali še naprej. V primeru padanja pa so predvideni štirje scenariji, odvisno od umirjenja epidemije.

Rdeča faza v veljavo stopa, ko bo sedem dnevno povprečje manj kot 1.350 dnevnih okužb s koronavirusom in manj kot 1.200 hospitaliziranih oseb. V tem primeru se bo v omejenem obsegu sprostil javni potniški promet, odprli pa se bodo muzeji, knjižnice, galerije, frizerji in manikura/pedikura.

Oranžna faza med drugim predvideva odpiranje vrtcev in šol za prvo triado, odpiranje smučišč in pa tudi odpravo prepovedi prehoda občinski meja. Oranžna faza predvideva povprečno manj kot tisoč dnevnih okužb in manj kot tisoč hospitaliziranih oseb v zadnjih sedmih dneh.

Beovićeva opozarja na zelo previdno sproščanje

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je včeraj opozorila, da mora biti kakršnokoli sproščanje protikoronskih ukrepov zelo previdno. Epidemiološka situacija po njenem mnenju namreč ni dobra, potek epidemije, ki je že več tednov na platoju, pa se lahko v vsakem trenutku poslabša.

Vlada bo na današnji seji pregledovala sprejete ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa in obravnavala morebitno sproščanje katerega od njih.

Neuradno: sproščanje storitvenih dejavnosti

Beovićeva je včeraj izpostavila trgovine, ki so glede prenosa okužbe bolj varne kot gostinski lokali, če so organizirane tako, da je v njih hkrati le malo ljudi.

TV Slovenija neuradno poroča, da bi lahko vlada na popoldanski seji sprejela nekatera sproščanja, omenja pa se del storitvenih dejavnostih in morebiti tudi del javnega prometa.

TZS: Z neciljno usmerjenimi ukrepi se povzroča neutemeljena gospodarska škoda

V trgovinski zbornici podpirajo prizadevanja za zajezitev širjenja koronavirusa med ljudmi, so pa prepričani, da ukrepi niso ciljno usmerjeni, s čimer se povzroča neutemeljena gospodarska škoda. Vlado so zato znova pozvali, da omogoči obratovanje prodajaln, pozvali pa so tudi k vključitvi ukrepov za pomoč trgovcem v sedmi protikoronski zakon.

Kot so danes v sporočilu za javnost zapisali v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS), ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zajemajo tudi gospodarske dejavnosti, ki niso vir prenosa okužb. Tako so že več tednov zaprte tudi trgovine, kjer je mogoče zagotavljati ustrezno razdaljo med ljudmi in dosledno upoštevati navodila in priporočila NIJZ.

Več si lahko preberete tukaj.