Novice

Slovensko podjetje Aerosol prejelo nagrado Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

Gre za globalno nagrado.

Slovensko podjetje Aerosol prejelo nagrado Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

Slovensko podjetje Aerosol d.o.o. je prejemnik globalne nagrade, ki jo Svetovna organizacija za intelektualno lastnino podeljuje malim in srednje velikim podjetjem, ki s pomočjo pravic intelektualne lastnine uresničujejo svoje poslovne ideje, hkrati pa s svojo inovativnostjo in ustvarjalnostjo doprinesejo k boljši skupni prihodnosti.

Nagrade (WIPO Global Awards) je WIPO podelil drugo leto zapored. Med 548 prijavljenimi podjetji z vsega sveta je neodvisna mednarodna žirija na podlagi več kriterijev izbrala šest zmagovalcev in prejemnikov nagrad. Kandidati so bili ocenjeni predvsem glede na uspešnost komercializacije njihove intelektualne lastnine, tudi preko domačih meja, ter glede na že obstoječi ali potencialni pozitivni prispevek na ekonomski, družbeni in kulturni ravni, vključno z vprašanji okolja, vključenosti in spola.

Letos so zmagovalci natečaja podjetja iz Kitajske, Francije, Kenije, Mehike, Singapurja in Slovenije. Vseh šest prejemnikov nagrade bo imelo na voljo prilagojen mentorski program na področjih, kot so dostop do financiranja, vzpostavljanje poslovnih partnerstev in krepitev strategij intelektualne lastnine.

Na slavnostni podelitvi nagrad, ki je 11. julija potekala ob robu zasedanja skupščin držav članic in generalne skupščine WIPO, je generalni direktor Daren Tang poudaril, da »je intelektualna lastnina za MSP hkrati ščit in meč: ne le da pomaga zaščititi njihove ideje, temveč je tudi sredstvo za vstop na nove trge in uspeh na njih.« Dodal je, da si WIPO ravno zato tako močno prizadeva, da bi MSP uporabljala intelektualno lastnino za rast in širjenje. MSP namreč predstavljajo največji delež gospodarstev in so ključni vir inovacij in ustvarjalnosti v vseh sektorjih, na vseh trgih in vidikih življenja. 

Slovensko podjetje Aerosol d.o.o. razvija vrhunske instrumente in metode za merjenje kakovosti zraka, ki jih varujejo s patenti in znamkami, kar jim je pomagalo, da so postali vodilni v tej svetovni niši. So pionirji in vodilni svetovni strokovnjaki na področju meritev in raziskav črnega ogljika in drugih ogljičnih aerosolov. Ogljični aerosoli, med katere spada tudi črni ogljik, so majhni delci v zraku, ki imajo negativen vpliv na naše zdravje in okolje.