Novice

Skupina Mercator lani povečala prihodke za 1,6 odstotka

Skupina Mercator je v letu 2021 ustvarila 2,2 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,6 odstotka več kot leto prej. Čista izguba se je s predlanskih 156.710 evrov zmanjšala na 2.150 evrov.

Skupina Mercator lani povečala prihodke za 1,6 odstotka

Ne glede na epidemiološke omejitve v letu 2021 je skupina Mercator dosegala rast prihodkov na vseh segmentih, pri čemer je najpomembnejša rast v osnovni dejavnosti trgovine na drobno, je v letnem poročilu zapisal predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić.

V Sloveniji, kjer skupina ustvarja skoraj 60 odstotkov vseh prihodkov, so se prihodki povečali za odstotek v primerjavi z letom 2020. V Srbiji so se celotni prihodki povišali za 1,8 odstotka, v Črni gori za 11,3 odstotka in v Bosni in Hercegovini za 1,1 odstotka.

Največjo rast prihodkov beležili v neosnovni dejavnosti

Skupina Mercator je v letu 2021 zabeležila 7,9 odstotka rast normalizirane EBITDA, ki je tako znašala 174,2 milijona evrov. "Z vrsto aktivnosti in usmerjenostjo v enega od najpomembnejših strateških ciljev je tudi dodatno znižala svojo zadolženost," je še zapisal Čizmić.

Najvišjo rast prihodkov je skupina beležila v neosnovni dejavnosti. Družba Mercator Emba je prihodke lani zvišala za 10,9 odstotka, v segmentu M Tehnika so se ti povečali za 6,9 odstotka.

 

Več si lahko preberete tukaj.