Novice

Rusi prodali Mercator tujemu vlagatelju

Ruska banka Sberbank je prodala svoj delež v lastnici Merkatorja Fortenovi, in sicer vlagatelju iz Združenih arabskih emiratov, poročajo Finance. Iz Fortenove pa so sporočili, da o prodaji niso vedeli nič in da je Sberbankino premoženje pod sankcijami. Prav tako so sporočili, da niso obveščeni, da so pridobili dovoljenje za prodajo.

Rusi prodali Mercator tujemu vlagatelju

Kot so sporočili iz ruske banke Sberbank, je novi lastnik 43,4-odstotnega deleža v hrvaški skupini Fortenova, ki je tudi lastnica Mercatorja, vlagatelj iz Združenih arabskih emiratov Saif bin Marhan Alketbi. Ta je tudi potrdil, da je bil posel izpeljan 31. oktobra.

V Fortenovi niso vedeli, da bi Sberbank imel dovoljenje za prodajo

Iz hrvaške skupine so sporočili, da niso bili seznanjeni, da bi Sberbank imela dovoljenja za prodajo. Če jih ni imela, bi lahko šlo za kaznivo dejanje in izogibanje sankcijam.

Sberbank, ki je na seznamu sankcioniranih ruskih podjetij, zato ne more prosto razpolagati z deležem. Fortenova je tudi sporočila, da niso obveščeni, da je Sberbanka pridobila ustrezna dovoljenja regulatorjev. Prodaja brez teh je kaznivo dejanje, so v odzivu zapisali v skupini, ki ji predseduje Fabris Peruško, poroča N1.

Več si lahko preberete tukaj.