Novice

Prodaja v decembru: december 2020 precej drugačen od prejšnjih

Prodaja v trgovini na drobno je v prazničnem mesecu decembru običajno večja kot v drugih mesecih leta. Tudi v 2020 je bilo tako, saj je bil prihodek podjetij v trgovini na drobno v decembru za 9,0 % višji od povprečnega mesečnega prihodka v tem letu.

Prodaja v decembru: december 2020 precej drugačen od prejšnjih

Vseeno pa je bil december 2020 v marsičem drugačen od običajnih decembrov. Omejitve in zaprtje določenih dejavnosti zaradi pandemije covida-19 so se zelo poznale pri potrošnji. Prihodki v trgovini na drobno so bili v decembru 2020 za 8,3 % nižji kot v decembru 2019. To je bil prvi upad prihodka glede na predhodni december po sedmih letih.

Le prihodek v trgovini z živili ni bil nižji od prihodka v decembru 2019

Samo v trgovini z živili je bil prihodek v decembru 2020 nekoliko višji od prihodka v decembru 2019, v vseh preostalih večjih dejavnostih trgovine na drobno pa je bil nižji. Prihodek v trgovini z izdelki za prostočasne dejavnosti ter prihodek v trgovini s tekstilom in obutvijo v decembru 2020 sta bila najnižja decembrska prihodka v zadnjih desetih letih, hkrati pa je bil to prvi december, v katerem nista bila višja od povprečnega mesečnega prihodka. Upad prihodka v trgovini s tekstilom in obutvijo glede na december 2019 je bil v Sloveniji celo največji med članicami EU. Prihodki v trgovini s pohištvom v decembru 2020 so bili najnižji decembrski prihodki v zadnjih desetih letih, v trgovini z elektronskimi in gospodinjskimi napravami pa najnižji v zadnjih petih letih.

Rast spletne prodaje

Del izgube prihodka večine dejavnosti trgovine na drobno se je »preselil« v dejavnost trgovine na drobno po pošti ali po internetu. Prihodek v tej dejavnosti je bil v decembru 2020 za 77,7 % višji kot v decembru 2019, pri čemer pa moramo upoštevati, da se ta podatek nanaša samo na prodajo podjetij, registriranih v dejavnosti spletne prodaje, in ne na celotno spletno prodajo.

Prihodek spletne prodaje je sicer v zadnjih letih opazno naraščal, 'covidno' leto 2020 pa je ta razvoj le še pospešilo. Za to dejavnost je značilno, da ustvari najvišje mesečne prihodke ob koncu leta. V decembru 2020 so bili ti za 60,6 % višji od mesečnega povprečja 2020.

Spletna prodaja narašča tudi v drugih evropskih državah in mesečni prihodki so prav tako kot v Sloveniji tudi tam najvišji ob koncu leta, v novembru in decembru. V decembru 2020 pa so bili v vseh državah, razen v Hrvaški, višji kot v decembru 2019.

Rast spletne prodaje pospešila tudi rast poštne in kurirske dejavnosti

Poštna in kurirska dejavnost je še ena izmed tistih dejavnosti, ki ob koncu leta dosegajo najvišje prihodke. V devetih letih od zadnjih desetih je bil december mesec z najvišjimi prihodki. Decembra 2020 so bili prihodki v tej dejavnosti za 37,6 % višji od povprečnega mesečnega prihodka v letu 2020.

Strma rast spletne prodaje v decembru 2020 je rast prihodka v poštni in kurirski dejavnosti še pospešila. Decembra 2019 so se na primer prihodki v primerjavi z decembrom 2018 dvignili za 4,6 %, v decembru 2020 pa glede na december 2019 za 26,0 %.

V drugih evropskih državah je bilo gibanje prihodka v tej dejavnosti zelo podobno. Vse evropske države, ki so Eurostatu sporočile podatke, so najvišje prihodke tako v 2019 kot v 2020 ustvarile v zadnjem četrtletju. Tako kot v Sloveniji so tudi v drugih državah ustvarili v zadnjem četrtletju 2020 višje prihodke kot v zadnjem četrtletju 2019.

Ne tako vesel december

V decembru običajno potekajo številni javni dogodki na prostem – koncerti, zabave in prireditve za otroke. Mnogo obiskovalcev si pride ogledat tudi praznično razsvetljavo, predvsem v naših največjih mestih, Ljubljani in Mariboru. Zato je tam tudi število domačih turistov z vsaj eno prenočitvijo decembra običajno višje kot v preostalih mesecih. Vendar v decembru 2020 zaradi zaprtja dela gospodarstva in predvsem omejitve gibanja na občine prebivanja ni bilo tako. V Ljubljani je bilo za 81,1 % nižje od mesečnega povprečja v 2020, v Mariboru pa za 89,9 %. V primerjavi z decembrom 2019 je bilo v Ljubljani nižje za 92,2 %, v Mariboru pa za 94,5 %.

Omejitev opravljanja dejavnosti in manjši obisk turistov se je poznal tudi pri prihodkih v dejavnosti strežbe jedi in pijač. V preteklih dvajsetih decembrih je bil prihodek v tej dejavnosti vsakokrat višji od povprečnega mesečnega prihodka v istem letu. V decembru 2020 pa je bil za 57,0 % nižji. V primerjavi z decembrom 2019 je bil nižji za 73,6 %.

Uvoz večine prazničnih izdelkov manjši kot v letu prej

V decembru običajno izrazito poskoči prodaja določenih skupin proizvodov, povezanih s praznovanji in obdarovanji. Kot kaže graf, je uvoz večine teh skupin proizvodov v zadnjem četrtletju 2020 v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2019 upadel.

Več si lahko preberete tukaj.